Bøger / faglitteratur

Kønsballade : feminisme og subversionen af identitet


Beskrivelse


Om køn og identitet, det biologiske og sociale køn. Forfatteren mener at hverken mænd eller kvinder kan defineres ud fra deres biologiske køn. Det biologiske og sociale køn er ikke en konstant størrelse, men ligger i fremførelsen (performativiteten) og bliver hermed sammensat, flydende og social. Bogen har banet vejen for queer-teorien.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 14. apr. 2011

Bogen er primært for universitetsstuderende, der skriver specialer og for forskere og akademikere, der beskæftiger sig med kønsteorier.

Den amerikanske forsker, J. Butler, undersøger kritisk en række forskeres antagelser om køn og identitet, det biologiske og sociale køn. Forskerne er bl.a. Foucault, Lacan, Kristeva, Freud og Wittig. Hun gør også op med feminismen, idet hun mener at hverken mænd eller kvinder kan defineres ud fra deres biologiske køn, så feminismen er også med til at begrænse kønnet. Det biologiske og sociale køn er ikke en konstant størrelse, men ligger i fremførelsen (performativiteten) og bliver hermed sammensat, flydende og social. Forfatteren har selv rod i de sociale bevægelser af lesbiske og bøssesamfund i USA. Hendes bog, der udkom første gang i 1990, er blevet en klassiker, der har banet vejen for queer-teorien (fælles betegnelse for bøsser og lesbiskes identitetsforhold til resten af samfundet). Bogen er skrevet i et akademisk sprog og forudsætter viden om de omtalte teoretikere.

Det kønnede samfund, 1997 handler om kvindekønnet i social forandring.

Bogen er blevet en moderne klassiker inden for forskning af køn, seksualitet og identitet, og den var starten på dannelsen af queer-teorien. Forfatteren ser selv bogen som et led i at øge mulighederne for dem, der lever på seksuelle margener. Det er en vigtig bog, der også har inspireret forskere i Danmark, men det akademiske sprog betyder at den primært vil læses af universitetsstuderende og forskere.


Kvinder, køn & forskning

Årg. 21, nr. 3 (2012)

af

af

Anne Scott Sørensen

Årg. 21, nr. 3 (2012)