Bøger / faglitteratur / essays

København 1937


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren skildrer, med afsæt i en gennemgang af Mogens Klitgaards forfatterskab, København og den økonomiske situation i 1930'rne, nationalsocialismens fremgang i Tyskland, og datidens danske debat om og ageren ift. nationalisme, racespørgsmålet, og jøder i Danmark.

Indhold

Kortet over København ; En roman om byen ; Flugten fra byen ; Ballade paa Nytorv ; De røde fjer ; Tilflugt til byen ; Den guddommelige hverdag ; De sindssyges klode ; Stilen er byen ; Lille mand - hvad nu? ; Det dårlige tyske eksempel : Götz Alys treleddede belysning af den nationale socialisme ; Alys kamp med 68 ; København 1937 : socialreformens bondeoffer ; De fremmede i Danmark i 30rne og 40rne ; Det nationale demokrati ; Frihed i sammenholdet ; Københavns fortove : kultur er trafik ; Tid og sted : Københavnsk ikonografi


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. jan. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 5. jan. 2015

Kulturhistorisk essay på højt fagligt niveau for læsere med interesse for Mogens Klitgaards forfatterskab samt dansk og tysk kultur, politik og historie med udgangspunkt i 1930'rne.

Fhv. lektor, cand.mag. i dansk og tysk, Jørgen Bonde Jensen (f.1937) skildrer, med afsæt i en grundig gennemgang af Mogens Klitgaards forfatterskab, København og den økonomiske situation i 1930'rne, nationalsocialismens fremgang i Tyskland, og den datidige danske debat om og ageren ift. nationalisme, racespørgsmålet, og jøder i Danmark. Både 68-generationens og neoliberalismens senere forhold til perioden behandles. Essayet ender i en omfattende samtidskritik anno 2014, især ift. begrænsning af borgernes frihedsrettigheder gennem politisk og digital overvågning. Bogen er skrevet i et akademisk sprog med et stort noteapparat samt mange citater og referencer.

Krævende essay, som byder på interessante analyser og refleksioner. Forfatteren forudsætter, at læseren har en stor kulturel og politisk forhåndsviden og selv kan skabe sammenhæng i den springende tekst. Man ved ikke, hvad man går ind til, da bagsideteksten ikke siger noget om det konkrete indhold. Forfatterens engagement og viden om kulturhistorie er stor.

Bogen er samhørende og kan sammenlignes med forfatterens to andre erindringstopografiske essays, Moskva 1937Se dig ikke tilbage og Se dig ikke tilbageBogen er samhørende og kan sammenlignes med forfatterens to andre erindringstopografiske essays, Moskva 1937 og .