Bøger / faglitteratur til børn

Kloning : genteknologiens fremskridt


Beskrivelse


Historisk beskrivelse af den genteknologiske forskning, herunder kloningsteknikken, hvor man frembringer et levende væsen helt identisk med den ene forælder. Brugen af teknologien inden for plante- og dyreavl og lægevidenskaben, og der diskuteres fordele og farer ved denne udvikling i fremtiden. Teksten er ledsaget af fotos og tegninger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2000

af

af

Lis Eriksen

d. 28. juli 2000

Fagbogen for børn fra 12-årsalderen gennemgår på populærvidenskabeligt plan den seneste udvikling indenfor genteknologien, ligesom den også kortfattet beskriver udviklingen fra den tidligste genforskning frem til det nyeste indenfor denne forskning. I bogens sidste afsnit stilles spørgsmål til den fremtidige genteknologi. Bogens layout er farvestrålende og iøjnefaldende med mange farvefotos, tekstspalter og tekstrammer af varieret højde og bredde – alt i alt et layout, hvor der er meget for synssansen og hvor layoutet indbyder til læsning af bogens tekst i "små-bidder" – "afbrudt" af de mange illustrationer. Forsideillustrationen er som bogens øvrige layout meget iøjnefaldende, og bagsideteksten viser med få sætninger, hvad bogen overordnet kommer ind på indenfor genteknologien. Af bagsideteksten fremgår det også, at serien Megatech forsøger at afmystificere det nyeste indenfor teknologi og videnskab. Bogen rummer indholdsfortegnelse og bagest findes tidstavle og ordliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2000

af

af

Steen Agger (skole)

d. 28. juli 2000

Bogen fortæller om gener og kloning, om Charles Darwin og evolutionsteorierne, om Gregor Mendel, udforskning af cellen, DNA, det klonede får Dolly, menneskekloning, muligheden for i fremtiden at "skræddersy" organer, genterapi, landbrug og bioteknologi i fremtiden. Der er også en tidstavle med oversigt over diverse opdagelser på området, en ordliste og et register. Bogen er illustreret med mange flotte og instruktive farvefotografier og tegninger. Holdningen er generelt positiv overfor genteknologien. Det nævnes, at Schweiz, Østrig og Luxembourg afviser levnedsmidler, der indeholder genetisk modificerede produkter, men der står ikke noget om danske betænkeligheder. Og så har jeg altså fundet nogle få fejl og unøjagtigheder i teksten. Bogen kan læses af folkeskolens ældste elever, men hvis de skal have fuld forståelse af indholdet, kræver det nok for de flestes vedkommende nogen forhåndsviden. Kan benyttes som supplerende læsning i biologi på 8. klassetrin. Gensplejsning fra 1997 fortæller letforståeligt om gener og genteknologi, om fordele og ulemper og om etiske problemer – uden selv at drage slutninger.