Bøger / faglitteratur

Klasseledelse : magtkampe i praksis, pædagogik og politik


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Klassen og klasseledelsens mange ansigter (Per Fibæk Laursen: Klasseledelsens forhistorie : tugt og disciplin. Klassens væsen / af Konstancja Ford og Sally Anderson. Når straf er til forhandling / af Helle Bjerg og Hanne Knudsen. Laura Gilliam: Bøvl og ballade - når børn obstruerer lærerens projekt. Lærerens opgaver over for forældre - den demokratiske forpligtelse / af Birte Ravn og Niels Kryger. Ulf Brinkkjær: Social baggrund og klasseledelse - også samfundsmæssige skævheder går i skole). Klasselederens opgaver (Sven Erik Nordenbo: En clearinghouse-undersøgelse - om regelledelseskompetence og relationskompetence. Thomas Nordahl: Klassen som læringsmiljø og lærerens ansvar. Elsebeth Jensen: Klasseledelse i et didaktisk perspektiv. Klasseledelse, demokrati og medborgerskab i det flerkulturelle klasserum / af Katrine Dahl Madsen, Bente Meyer og Helle Rørbech). Styringslogikker og sociale teknologier (Lejf Moos: Diskurser og styringslogikker i kampen om demokratisk dannelse. Klaus Kasper Kofod: Klasseledelse som ledelse af fællesskaber på skolen. John B. Krejsler: Klasseledelse gennem sociale teknologier. Lars Holm: Test og evaluering som redskab i folkeskolen. Lotte Rahbek Schou: Klasseledelse via test og evaluering - som i USA?)


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2008

af

af

Hans-Christian Uth

d. 19. nov. 2008

Lærerstuderende, lærere på videreuddannelse, samt meget ihærdige praktiserende lærere kan anvende denne bog med henblik på udvikling af et teoretisk fundament for udøvelse af god klasseledelse.

Bogen består af et antal selvstændige artikler, som i princippet kan læses uafhængigt af hinanden, men som tilsammen giver et mangefacetteret billede af problematikken. Hver artikel er forsynet med international litteraturliste - en enkelt artikel er på norsk. Artiklerne er ordnet i tre afsnit: Klassen og klasseledelsens mange ansigter, Klasselederens opgaver, Styringslogikker og sociale teknologier. Bogen indledes med en introduktion til problematikkens stigende betydning i de sidste 5-10 år og en argumentation for anvendelsen af begrebet: klasseledelse. Den rummer indholdsfortegnelse og bagerst korte forfatterbeskrivelser men ikke stikordsregister.

Bogen supplerer de mange øvrige titler om klasseledelse - eller klasserumsledelse - eller classroom management - ved at udvide forståelserne af, hvad klasseledelse er. Af de mange titler, som har behandlet emnet mere snævert i forhold til klassens liv og lærerens roller kan nævnes: Anerkendende klasserumsledelse fra 2007 og Klasseledelse og samarbejde fra 2008.

Hidtil mest omfattende behandling af problematikken. En ambitiøs bog, som kompletterer den efterhånden righoldige litteratur på området.


Undervisere.dk

Årg. 3, sep (2009)

af

af

Helle Bjerresgaard

Årg. 3, sep (2009)