Bøger / faglitteratur

Klangen af et menneske : om at spørge godt, lytte rigtigt og finde sit eget sprog


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
261 sider
Udgivet
2016
Ophav

Beskrivelse


Journalist på Politiken om de tanker og metoder, der ligger bag hans portrætinterviews.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2008

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 26. aug. 2008

Bogen om at lave portrætinterviews er primært skrevet for journalister, men de psykologiske mekanismer i samtalen er så fremragende iagttaget og gengivet, at bogen også må kunne inspirere andre, der interviewer/fører samtaler i professionel sammenhæng eller som frivillig.

Nils Thorsen er journalist med portrætinterviewet som speciale og har 3 bøger bag sig med interviews med kendte danskere. Bogen følger i mange korte kapitler arbejdsprocessen omkring tilblivelsen af interviewet kronologisk. Selve interviewet beskrives i en række kapitler: spørgeteknik, faldgruber, at være en god lytter etc. Sidst er det skriveprocessen, der gennemgås: Disponering af stoffet, strukturen, sproget, forskellige teknikker til at formidle mennesket. Dette er 2. udgave. 1. udgave kom i 2003.

I forhold til 1. udgave er der ændret og opdateret forskellige steder bogen igennem. Desuden er tilføjet et nyt kapitel: Undtagelsen, hvor Thorsen fortæller om et meget alternativt interviewforløb med skuespilleren Jørgen Reenberg. Endelig er gengivet 3 portrætinterviews bagest med Suzanne Brøgger, Thomas Blachman og naturligvis Jørgen Reenberg. Ellers findes Interview for journalister, 2004 og At fortælle fra det sted hvor man oplever, 2006.

Om at lave et portrætinterview - først og fremmest for journalister. Om forberedelserne, om selve interviewet og om skriveprocessen. Endelig 3 smagsprøver på Nils Thorsens egen journalistik. En meget spændende og læseværdig bog. 1. udgave bør udskiftes.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 2003

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 4. mar. 2003

Nils Thorsen er journalist med portrætinterviewet som speciale og har et par bøger bag sig med interviews med kendte danskere. Denne bog er skrevet først og fremmest til journalister om det at interviewe. Bogen følger i mange korte kapitler arbejdsprocessen kronologisk. I de første kapitler afdækker han lidt om arbejdet og, hvad et portrætinterview egentlig er, gode interviewpersoner o.l. Arbejdet starter hjemmefra med aftaler og forberedelser også mentalt. Målet er at få et interview, der er anderledes end dem, personen har givet tidligere. Nils Thorsen vil have fat i de dybe lag. Han vil derned, hvor det gør ondt. For det er her han kan finde og gengive "klangen af et menneske". Selve interviewet beskrives i en række kapitler: spørgeteknik, faldgruber, at være en god lytter etc. De psykologiske mekanismer i samtalen er så fremragende iagttaget og gengivet, at bogen også må kunne inspirere andre, der interviewer/fører samtaler i professionel sammenhæng eller som frivillig. Sidst er det skriveprocessen, der gennemgås. Disponering af stoffet, strukturen, sproget, forskellige teknikker til at formidle mennesket. Reimer Bo Christensens Samtaler, 2001 handler om det samme, men Nils Thorsens bog kommer dybere og har skriveprocessen med.


Kristeligt dagblad

d. 12. dec. 2003

af

af

Johannes Møllehave

d. 12. dec. 2003


Weekendavisen

d. 21. mar. 2003

af

af

Poul Pilgaard Johnsen

d. 21. mar. 2003


Grafiana

2003/2004

af

af

Lise Lyngbye

2003/2004