Gå til indholdKlangen af en stjerne : historien om vidunderbarnet, Else Marie Pade, der voksede sig stærk i nazisternes fængsel og blev Danmarks første elektroniske komponist


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

310 sider: ill.

Udgivet

2009

genre/form

biografierOriginaludgave

2009


Beskrivelse


Den danske komponist Else Marie Pades (f. 1924) livshistorie, bl.a. om barndommen og ungdommen i Århus, om tiden i modstandsbevægelsen og i Frøslevlejren under besættelsen, og om hendes pionerarbejde inden for den konkrete, elektroniske musik fra 1950'erne og fremefter


Anmeldelser (5)


3. nov. 2009

Bogen henvender sig til de biografilæsere, der kan lide en dramatiseret historie næsten skrevet i romanform. Også for folk med interesse for 2. verdenskrig og modstandsbevægelsens kvinder, da vi her får en meget livagtig beskrivelse af Else Marie Pades (EMP) oplevelser under krigen, samt naturligvis for dem, der interesserer sig for eksperimenterende musik.

EMP er en helt særlig kvinde, kendt for sit pionerarbejde for den konkrete, elektroniske musik fra 1950'erne og fremefter. I denne dramatiserede biografi er over halvdelen af bogen viet til beskrivelsen af hendes tid i tysk fangenskab i slutningen af 2. verdenskrig, hvor hun først blev fængslet og siden kom et år i Frøslevlejren og hele tiden holdt humøret oppe ved at komponere. Den sidste del fortæller historien om resten af hendes liv som DR-medarbejder og komponist, samt ægteskab og skilsmissen fra Henning Pade.

Journalist Andrea Bak har netop udgivet historien som en mere traditionel biografi, hvor EMP en stor del af bogen fortæller med egne ord Else Marie Pade : en biografi. Historien er til dels også fortalt i EMP fra 2005, der dog går en del mere i detaljer omkring musikken. Desuden er EMP også med i en ny bog om modstandskampens kvinder.

Dette er den mest dramatiserede og romanagtige af de tre biografier om EMP. Vi får i nogen grad de samme historier og fotos men fortalt i en noget forskellig form, smag og behag må afgøre hvilken man foretrækker.

Lektørudtalelse

Af

Jette Landberg

Jyllands-posten

Af

Jakob Levinsen

d. 13. nov. 2009

Information

Af

Ralf Christensen

d. 3. dec. 2009

Kristeligt dagblad

Af

Eva Hvidt

d. 2. jan. 2010

North-debat

Af

Carl Nørrested

Nr. 107 (2011) = North-art magazine nr. 123 (2011)


Informationer og udgaver

Ebog

2018

Ebog

2017

Punktskrift

2018

Lydbog (net)

2015

Lydbog (cd-mp3)

2015

Bog

2009