Gå til indholdBøger / skønlitteratur / digte

Kast din angst op i luften : femten tysksprogede kvindelige lyrikere efter 2. verdenskrig
Askelæber og æternætter : Jean Paul Richters Drømmedigte - udvalgte stykker af forfatterskabet 1783-1825


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

237, 93 sider

Udgivet

2021

Ophav

Jean Paul(forfatter)

Ursula Scavenius(oversætter, redaktør)
Genre og formdigte
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Antologi med digte af tysksprogede kvindelige lyrikere, der genspejler efterkrigstidens litterære og samfundsmæssige klima, samt Jean Paul Richters drømmefragmenter. For læsere af lyrik og tysksproget litteratur


Indhold

  • Den døde Kristus tale

  • Albanos drøm

  • Drømmen om kaos

  • Det døende barn

  • Julenat

  • Åndetime

  • Døden i den sidste anden verden

  • Ottomars skildring af sin opvågnen som skindød

  • Emanuels drøm, at en fryd tilintetgør alle sjæle

  • En ulykkelig nytårsnat


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2022

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 14. jan. 2022

Antologi med digte af tysksprogede kvindelige lyrikere, der genspejler efterkrigstidens litterære og samfundsmæssige klima, samt Jean Paul Richters drømmefragmenter. For læsere af lyrik og tysksproget litteratur.

Bog med to titler, trykt tête-bêche. "Kast din angst op i luften" præsenterer 15 tysksprogede kvindelige lyrikere efter 2. verdenskrig. Thomas Scavenius skriver i bogens epilog, at de kvindelige digteres refleksioner stort set blev overset som en del af efterkrigstidens traumer. Digtene bearbejder b.la. krigen som en erfaring af eksil og kan ses som et modsvar til Theodor W. Adorno, som skrev, at holocaust havde gjort det umuligt at skrive digte. Rose Ausländer skriver bl.a.: "Mit/ af fortvivlelsens/ fødte ord// af det fortvivlede håb/ at det stadig er muligt/ at digte." "Askelæber og æternætter" indeholder Jean Paul Richters drømmefragmenter i kortprosagenren. JPR bruger mange symboler og surrealistiske billeder, som blandes med humor og et svulmende billedsprog. Han skrev i den tyske litteraturs guldalder samtidig med fx Goethe, Novalis og Hölderlin. Med efterord af Ursula Scavenius.

Intellektuelt stimulerende udgivelse med mange stærke digte og tekster fra forskellige tidsaldre, som går rent ind hos denne læser.

Fra den tyske guldalder har vi også Hölderlins TårndigteLærlingene i Sais


Ny tysk poesi


=Turmgedichte og Novalis' romanfragment Lærlingene i Sais. I Ny tysk poesi : 13 tyske lyrikere findes et udvalg af nyere tysk lyrik befriet fra fortidens skyldFra den tyske guldalder har vi også Hölderlins Tårndigte=Turmgedichte og Novalis' romanfragment . I Ny tysk poesi : 13 tyske lyrikere findes et udvalg af nyere tysk lyrik befriet fra fortidens skyldFra den tyske guldalder har vi også Hölderlins Tårndigte=Turmgedichte og Novalis' romanfragment Lærlingene i Sais. I : 13 tyske lyrikere findes et udvalg af nyere tysk lyrik befriet fra fortidens skyld.Informationer og udgaver

2021

Bog

Jean Paul

EM, 1. udgave