Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Kampen om Staunings stol : dokumentarisk thriller fra 1940


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

337 sider

Udgivet

2015

Ophav
Genre og formroman, spænding, biografiske romaner
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

2015


Beskrivelse


Samarbejdspolitik, Staunings sikre styring og den særlige danske model for besættelse, der blev etableret d. 9. april 1940, ser i dag indlysende ud, men var det så enkelt, eller lå der mere bag, end vi normalt tror?


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 27. feb. 2015

Den sene besættelsestid med dens dramatiske opgør mellem modstandsbevægelsen og forskellige tyskvenlige grupper har slugt interessen for besættelsesårerne til sig, men var krigens første år betydningsløse? Interesserede i besættelsen mere end almindelige thrillerlæsesere er målgruppe for denne bog.

Besættelsen af Danmark i 1940, udløste hektisk aktivitet i regeringen. Kongehuset, Rippentrop, SS og ikke mindst de danske nazister fik gang i rævekagebageriet. Hvem skulle have magten i det nye tomrum? Paul Smith, som mange kender som forfatter til velresearchede bøger om Palme-mordet og endnu flere som Jacob Haugaards spindoktor, har studeret spillet om magten i Danmark i det første besættelsesår, og han fortæller historien i kaleidoskopisk form. Smith adresserer problemerne direkte, og selvom han vælger romanen som form, er det historieskrivning, han leverer, og bogen er da også udstyret med litteraturliste.

Smith har i sine tidligere bøger vist sig som en habil forfatter. Denne gang tager det faktuelle overhånd. Det betyder imidlertid ikke, at læserne vil blive skuffede blot, at det vil være historieinteressen, der skal bære igennem. Bogen er velskrevet, men det er især forfatterens grundige research, der imponerer.

Thorvald Stauningfortæller grundigt om landsfaderens liv og karriere og politiske kampe. Smith drager dog perioden i bred forstand frem fra mørket.


Politiken

d. 9. mar. 2015

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 9. mar. 2015


Jyllands-posten

d. 29. apr. 2015

af

af

Christian Møgeltoft

d. 29. apr. 2015


Weekendavisen

d. 27. mar. 2015

af

af

Arne Hardis

d. 27. mar. 2015Informationer og udgaver

2015

Bog

Paul Smith (f. 1948)

Hovedland