Bøger / faglitteratur til børn

Kampen for demokrati og dagligbrød : Danmark 1870-1914


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Målet er fuldt ; Det nye Danmark ; Det danske landbrug omlægges ; Andelsbevægelsen ; Levevilkår på land og i by ; Arbejderne organiserer sig ; Septemberforliget ; Den politiske kamp for parlamentarisk demokrati ; Systemskiftet ; Fremtidens Danmark ; Tidslinje


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2002

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 17. dec. 2002

Oprør, kampe og nye dagsordener kendetegner tidsrummet mellem tabet af Sønderjylland i 1864 og starten på 1. verdenskrig i 1914. En ordentlig mundfuld at portrættere på 48 sider. Jeg vil dog gerne tilføje, at bogen giver et fint overblik over den turbulente periode, og da der er henvisninger til relevant uddybende litteratur, er jeg sikker på, at forfatternes primære ambition har været at give folkeskolens ældste elever en let, seriøs tilgang og appetitvækker til de mange spændende emner, perioden lægger op til (på klassen, i grupper og individuelt). Og det er lykkedes! Brødteksten i bogens 10 afsnit er sat i 3 spalter og gør den overskuelig og overkommelig for læseren. Det udmærkede billedmateriale består af malerier og fotografier i s/h og farver, og der er mange oplysninger at hente i de udførlige billedtekster. Siderne brydes af faktabokse og tabeller. Alt i alt et roligt og indbydende layout. Sidst i bogen findes tidslinie, litteraturliste, ordforklaring og stikordsregister.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 17. dec. 2002

Dette bind i forlagets serie skildrer perioden i danmarkshistorien op til 1915, hvor der kom en ny grundlov. Danmark er godt i gang med industrialiseringen, byerne vokser og såvel bønder som arbejdere organiserer sig og samarbejder i rigsdagen for reformer, mens godsejere og borgerskabet, repræsenteret ved partiet Højre med Estrup i spidsen forkrampet holder fast i magten. Bogen her skildrer denne konflikt, men også levevilkårene for den almindelige befolkning, og beskriver enkelte delemner som f.eks. skudsmålsbog. Der er små portrætter af vigtige personer i perioden som H.N. Andersen og Louis Pio. Der bruges et hav af fotos, malerier og kort i såvel farver som sort/hvid. Opbygning og layout som andet bind i serien:1864, demokrati og nation 1999. Bagest tidslinje, litteraturliste og ordforklaring samt stikordsregister. Sprogligt er den ikke specielt let, men giver godt overblik over emnet. Kan læses af unge fra 13-14 år f.eks. til opgaver. Forside med billede af slaget på fælleden i 1872, er sammen med saglig bagsidetekst dækkende.



Informationer og udgaver