Gå til indholdKælderen : en unddragelse


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

107 sider

Udgivet

2012

Originaludgave

2012


Beskrivelse


Selvbiografisk roman om den østrigske forfatter Thomas Bernhards (1931-1989) liv. Bernhard er nu 16 år og bor i Salzburg. Han er træt af uddannelsessystemet og ønsker at gå en anden vej. Den vej fører ham ned i kælderen; en købmandsbutik i det fattige Scherzhauserfeldkvarter, hvor han stifter bekendtskab med samfundets nederste sociale lag


Anmeldelser (8)


20. jun. 2012

Selvbiografisk roman for læsere med interesse for den østrigske forfatter Thomas Bernhards liv og forfatterskab eller læsere af østrigsk litteratur. Komposition og sprog kræver en vedholdende og trænet læser.

2. del af 5 selvbiografiske romaner om den østrigske forfatter Thomas Bernhards liv. TB er nu 16 år og bor stadig i Salzburg. Træt af uddannelsessystemet træffer han et afgørende valg. Han vil gå "i den modsatte retning" og den vej fører ham ned i kælderen; en købmandsbutik i det fattige Scherzhauserfeldkvarter. "Man må aldrig holde op med at sige sandheden" skriver TB og med sit samfundskritiske blik beskriver han hverdagslivet i de nederste samfundslag og reflekterer over samfundets generelle udvikling og menneskets mentale forfald. TB's skrivestil og sprog kan bedst beskrives med Montaignes citat forrest i bogen: "Alt er uregelmæssig og konstant bevægelse, uden styring og uden mål", dvs. én lang tekst uden ophold. TB (1931-1989) betragtes som en af efterkrigstidens store forfattere og har skrevet digte, essays, romaner og skuespil. 5 værker er oversat til dansk.

Det selvbiografiske stof og TB's egen litterære stil gør Kælderen svært sammenlignelig med andre forfattere. Romanen er dog stort set identisk med 1. del Årsagen (2011), hvad angår komposition, udtryk og indhold. De ligger fint i forlængelse af hinanden, men kan også læses separat.

En roman, der på trods af sine litterære kvaliteter og særlige stilistiske udtryk, kun vil tiltrække en smal målgruppe.

Lektørudtalelse

Af

Line Hoffgaard

Litteratursiden.dk [online]

Af

Thomas Ry Andersen

2012-09-11

Berlingske tidende

Af

Jørgen Johansen

d. 23. jun. 2012

Politiken

Af

Thomas Thurah

d. 12. jul. 2012

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 18. jun. 2012

Kristeligt dagblad

Af

Moritz Schramm

d. 28. jun. 2012

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 15. jun. 2012

Standart

Af

Rasmus Steffensen

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)


Informationer og udgaver

Bog

2012