Gå til indholdKabalemysteriet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

345 sider: ill.

Udgivet

2006

genre/form

romanOriginaludgave

1992


Beskrivelse


Hans Thomas og faren er på vej fra Norge til Athen for at finde moren, som forlod dem for 8 år siden. Hans Thomas kommer i besiddelse af en bog, som på mystisk vis fortæller om både hans fortid og fremtid


Anmeldelser (7)


18. dec. 2018

På en måde er den lange roman yderst enkel i sin handling: Den 12-årige Hans Thomas kører med sin far ned gennem Europa for at hente moderen hjem fra Athen. Men på andre måder er den særdelesraffineret komponeret; dels udfolder den sig i hovedhistorien og dels i en lille, mystisk - typografisk afmærket - 'Bollebog', Hans Thomas læser i undervejs. Og så er romanen ikke bare disponeretefter de spillekort, der indtager en central rolle i begivenhederne, men folder sig også ud af et kinesisk æskesystem med historier om historier i historier, der alle belyser og uddyber HansThomas's selvforståelse, så hans livs kabale til sidst går op, og han accepterer sig selv som skæbnebestemt til at arve rollen som en joker, der i modsætning til de fleste andre lykkeligvis kanbeholde sin barnlige undren over livets ubegribelige eventyrlighed. Bogen er sprogligt velfungerende, enkelt og lunt fortalt så elever i 5.-6. klasse nemt kan være med i fortællingens spændendeblanding af beskrivelser afnutidsmenneskers vilkår og beretninger om dværge og levende spillekort og mystiske bagere i en lille schweizisk landsby, suppleret med filosofiske betragtninger overtilfældighed og skæbne i en stadig vibreren mellem realisme og fantasi.

Lektørudtalelse

Af

Jens Verner Nielsen (skole)

18. dec. 2018

Forfatteren er norsk og underviser i filosofi. 1990 udkom småbørnsbogen Fupslottet, og i (92/45) Sofies verden, som i lighed med Kabalemysteriet handler om filosofi. Rammehistorien fortællesaf den 12- eller 18-årige Hans Thomas (bogen igennem regnede jeg mig frem til skiftevis den ene og den anden alder). Han og faren, en småfordrukken smører med hang til filosofi og spillekort, er påvej fra Norge til Athen, for at finde moren, som forsvandt for 8 år siden, for at blive fotomodel. I lighed med Endes: Den uendelige historie kommer hovedpersonen i besiddelse af en bog, hvishandling har en sammenhæng med hans liv. Bogen i bogen handler om en mystisk ø befolket af levendegjorte spillekort. Disse elementer kædes sammen til bogens egentlige ærinde: en opfordring til atanstille sig filosofisk undrende til tilværelsen, er mennesket spillekort i Guds hånd? Michael Ende kunne få litteratur ud af en programbog, som egentlig handlede om fantasiens væsen. Knapt så flotlitteratur erKabalemysteriet. Dertil er den for insisterende og lærebogsagtig. Men mindre kan jo også gøre det. Kabalemysteriet er en interessant og tankevækkende ungdomsbog, som imponerer mereved sit tankegods end sin persontegning.

Lektørudtalelse

Af

Winni Thorup

Sygeplejersken

Af

Gete Bjerring

Årg. 94, nr. 25 (1994)

Information

Af

Anne Mørch-Hansen

1992-11-03

Weekendavisen

Af

Tetzlaff

1992-11-27

Det fri aktuelt

Af

Steffen Larsen

1992-10-14

Børn & bøger

Af

Steffen Larsen

Årg. 45, nr. 7 (1992)


Informationer og udgaver

Ebog

2013

Bog

2006

Bog

1992

Lydbog (net)

2004

Lydbog (bånd)

1994