Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Junglebogen


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Junglebogen er inddelt i flere historier, hvor vi blandt andet hører, hvordan Mowgli overhovedet kom til junglen, og om hans alliance med slangen Kaa for at jage de vilde hunde på flugt. Vi lærer endvidere, hvordan Mowgli kæmper med at være menneske i en verden kun af dyr, og hvordan han til sidst må forlade det trygge liv i junglen for at leve mellem menneskene, som ellers svigtede ham flere gange.

Indhold

  • Darzees kvæde

  • Den hvide sæl

  • Dronningens tjenere

  • Elefant-Toomai

  • Kaa's jagt

  • Lejr-dyrenes paradesang

  • Lukannon

  • Mowglis brødre

  • Mowglis kvad

  • 'Rikke-tikki-tavi'

Se alle (13)

Anmeldelser (19)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2005

af

af

Lene Kristiansen

d. 2. maj 2005

Efter Disney udødeliggjorde Junglebogen og satte billeder på Mowgli, Baloo og Bagheera, har det været småt med nye udgaver af bogen. Denne ligger på linie med en udgave fra 1992, illustreret af Inga Moore, med tre historier: Mowglis brødre, Shere Khan går på jagt, Tiger Tiger samt Mowglis sang. Nyoversættelsen ved Poul Einer Hansen har betydet små beskæringer og en lettere modernisering, men den afgørende forskel på tidligere udgaver er Erik Hjorth Nielsens pragtfulde illustrationer. Omslaget med Mowgli og Shere Khans første opgør mens ulvenes råd afventer resultatet, præsentation af hovedpersonerne på forsatsen, et titelblad der lover det hele og så illustrationer bogen igennem, der sætter liv på tekstens lidt for beskrivende spænding. Bortset fra omslaget, som er i farver, alle i blyantens sorte og grå nuancer. En smuk og lækker bog til oplæsning for hele familien fra 6 år, og selvom billeder fra tegnefilmen indimellem kører i baghovedet, har Erik Hjorth Nielsens illustrationer det naturalistiske udtryk, der giver en afgørende dramatisk forskel og dermed plads til begge dele.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Per Drustrup Larsen

2006

Endnu en rigtig god, ny udgave af en international klassiker med samme gode makkerpar - illustratoren Robert Ingpen og oversætteren Birgitte Brix - som i de øvrige bøger Peter Pan og Wendy, 2004 og Skatteøen, 2005 i forlagsserien. Begge har ydet en fortrinlig indsats, idet de nye og som sædvanligt fremragende tegninger fra Ingpens pen bringer nyt liv til de velkendte historier om bl.a. Mowgli og hans opvækst, samtidig med at de i teksten fortælles på en let moderniseret og velskrevet måde. Historierne er Kiplings velkendte, der foruden at være brugt i udstrakt grad af Disneys koncern, også har inspireret mange andre til udgaver mere tro mod originalen. Såvel sange, vers som historier er helt de samme som i den bedagede udgave i serien Gyldendals udødelige med tekst på dansk fra 1930'erne af Arne Stevns, så på den måde ligger de to bøger tættest blandt de meget forskellige udgaver, jeg er stødt på. Der er dog så store forskelle til den nye udgaves fordel, at det må være på tide at "tage livet af" den udødelige. Samtidig med at tekstens oprindelige ånd og stil er bevaret, så er det nu fortalt mere læsevenligt, så også kommende grupper af børn vil få mulighed for at opleve historierne i samlet udgave. Bogen er oplagt til oplæsning fra 7 år både til spejdere af alle slags og andre børn med lyst til gode historier, og den kan selvlæses fra omkring 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. apr. 2016

af

af

Marianne Agger

d. 7. apr. 2016

Ny udgave af Rudyard Kiplings "Junglebogen" fra 1894 til dem, der er til klassikere og en god historie. Til større børn fra ca. 11 år, men kan også læses højt for børn fra 7 år.

Fire historier om drengen Mowgli, der vokser op i junglen blandt en ulveflok og andre vilde dyr. I "Mowglis brødre" hører vi om, hvordan ulvene finder den lille menneskeunge og redder ham fra at blive spist af tigeren Shere Khan. Ulvene optager ham i deres flok, men flere år senere må han vende tilbage til menneskebyen. I "Kaa går på jagt" tages Mowgli til fanget af aberne, men befries igen af sine dyrevenner og slangen Kaa. I "Tiger, tiger!" er Mowgli kommet til menneskebyen, og han får ram på sin fjende Shere Khan. Sidst i bogen er "Mowglis sang".

Bogen udkommer samtidig med lanceringen af Disneys realfilmsudgave af "Junglebogen" og er derfor højaktuel. Der er ingen billeder i bogen, men forsiden er fængende med guldskrift og en flot illustration af Rasmus Jensen.

Dette er en genudgivelse af Poul Einar Hansens nyfortolkning fra 2005, JunglebogenJunglebogen (Ved Poul Einer Hansen). Førsteudgaven indeholder sort/hvide-tegninger af Erik Hjort Nielsen og tekststørrelsen er større end i denne udgave, hvilket gør førsteudgaven mere spændende at læse. Denne andenudgaves forside er til gengæld mere moderne. Vil man læse en udgave, der lettere tilgængelig end Hansens udgaver, er (Ved Maj Bylock) et godt budDette er en genudgivelse af Poul Einar Hansens nyfortolkning fra 2005, (Ved Poul Einer Hansen). Førsteudgaven indeholder sort/hvide-tegninger af Erik Hjort Nielsen og tekststørrelsen er større end i denne udgave, hvilket gør førsteudgaven mere spændende at læse. Denne andenudgaves forside er til gengæld mere moderne. Vil man læse en udgave, der lettere tilgængelig end Hansens udgaver, er (Ved Maj Bylock) et godt bud.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2023

af

af

Mette F. F. Dyreborg

d. 10. mar. 2023

Mowgli er et lille menneskebarn, der skal klare sig helt alene i junglen. Heldigvis er der mange venlige dyr, der hjælper ham med at overleve, men kan de mon klare junglens største fjende - den frygtindgydende tiger Shere Khan? For 8-12-årige.

I "Junglebogen" bliver den lille Mowgli fundet af en ulvefamilie, der tager menneskebarnet til sig, som var det deres eget. Efterhånden som Mowgli vokser op i junglen, får han mange venner. Bl.a. den sjove bjørn Baloo og den kloge sorte panter Bagheera. Vennerne hjælpe Mowgli, og det får han brug for, da der er mange farer i junglen. Fortællingen er en gammel klassiker fra 1894, oprindeligt skrevet af Rudyard Kipling. I "Dracula" oplever advokaten Jonathan Harker, hans kone Mina og Minas veninde Lucy at være tæt på vampyren Dracula, der lever af andre menneskers blod. Det lykkes Jonathan at flygte fra Draculas slot, men Dracula stopper ikke med at forfølge ham og hans nærmeste. Kan godhed og mod fra en klog ven mon redde deres liv?.

Rigtig spændende genfortællinger af gamle klassikere. Historierne er fortalt i et klart og nemt forståeligt sprog, og illustrationerne er tilpas spændende og uhyggelige samtidig med at være en god støtte til læsningen.

Lignende bøger er: UlvehundenFrankenstein (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og Frankenstein (Ved Gill Tavner)Lignende bøger er: Ulvehunden (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og (Ved Gill Tavner).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Fem fortællinger fra Junglebogen i en ny oversættelse. Fire fortællinger om Mowgli og hans liv blandt junglens dyr og hans problemer med at finde sin plads hos menneskene og til sidstfortællingen om elefantdrengen Toomai. Fortællingerne er indholdsmæssigt ikke lavet så meget om, men sprogligt er de forenklede,og det er gjort på en udmærket måde. Den oprindelige lidt vanskeligetekst har naturligvis mistet noget af stemningen, men ikke mere, end at jeg synes det er forsvarligt. Teksten er enkel og roligt fremadskridende, og dyrene har bevaret deres særpræg ogfortællingerne deres spænding. Versene er også forenklede - ganske glimrende. Denne forkortede udgave kan læses af børn fra ca. 10 år, også de mindre godt læsende, og den kan læses op nogle årtidligere. Omslaget er i flotte farver og med en god tegning af Kjeld Brandt.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Ulla Harne

d. 7. juni 1999

En ny let og meget velfortalt udgave af Junglebogen fortalt af den svenske forfatter Maj Bylock og illustreret med stemningsfulde kultegninger af Ola Nyberg. Den gamle historie om Mowgli og hans opvækst hos ulvene og venskab med mange af junglens andre dyr fængsler stadig nye generationer. Trods det enkle sprog og den omfattende forkortelse er det lykkedes at fortælle den spændende historie på en måde, så stemningen er bibeholdt. Pænt trykt og med let læselig typografi og levende illustreret. Det er en udgave af bogen, som sikkert vil få mange læsere fra 9-10-årsalderen, og udgaven her er også meget velegnet til højtlæsning fra ca 7 år. Børnebibliotekerne kan sagtens bruge denne nye lette udgave af klassikeren.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2019

af

af

Christine Christensen

d. 3. maj 2019

I serien "Illustrerede klassikere" udgives to fortællinger om dyr og mennesker. Historien om den smukke sorte hest Black Beauty og fortællingen om Mowgli, den vilde ulvedreng fra junglen. Højtlæsning fra ca. 6 år.

Forlaget genudgiver en række kendte titler i en ny serie "Illustrerede klassikere". I "Black Beauty" fortæller hesten, Black Beauty om sin trygge barndom og ungdom på en fin gård i England i 1800-tallet. Senere bliver Black Beauty desværre solgt til andre stalde, hvor han må arbejde hårdt for at gøre de sure og ondskabsfulde ejere tilfredse. Til sidst lykkes det dog at finde et dejligt sted på landet, hvor han finder fred og ro hos to søstre. I "Junglebogen" lever drengen Mowgli sammen med ulvene og de andre vilde dyr i junglen, indtil han bliver stor nok til at dræbe den frygtede tiger Shere Khan.

Begge titler er forkortede og gennemillustrerede udgaver af kendte og elskede klassikere. Selvom bøgerne har formået at videreformidle de kendte historier fint, virker de også en anelse gammeldags i både sprogtone og stil og rent billedmæssigt med illustrationer i en meget klassisk streg i afdæmpede farver.

Begge fortællinger er udgivet i et hav af mere eller mindre bearbejdede versioner. Fortællingen om Black BeautyJunglebogen er senest udgivet som letlæsningsbog (Ved Mary Sebag-Montefiore) og "Junglebogen" i den superflotte udgave Junglebogen (Ved Birgitte Brix)Begge fortællinger er udgivet i et hav af mere eller mindre bearbejdede versioner. Fortællingen om Black Beauty er senest udgivet som letlæsningsbog Black Beauty (Ved Mary Sebag-Montefiore) og "" i den superflotte udgave (Ved Birgitte Brix).


Bibliotekernes vurdering

d. 26. okt. 2015

af

af

Lars Larsen

d. 26. okt. 2015

En samling historier om Mowgli og mange af de kendte dyr i den indiske jungle. Rudyard Kipling skrev historierne i 1894-95, og de er flot oversat af Christiane Rohde. Bogen egner sig til højtlæsning fra 7 år i familien eller på camping- og lejrture.

Bogen indeholder 7 historier om Mowglis liv i junglen sammen med bl.a. ulven Akela, panteren Bagheera og bjørnen Balloo. Mellem historierne er der digte eller sange i Kai Friis-Møllers originale oversættelse fra 1935. På omslaget en illustration af Rudyard Kipling, men ellers er bogen ikke illustreret.

Bogen er flot oversat af Christiane Rohde i et sprog, som egner sig fint til højtlæsning. Nogle af digtene er ret svære at læse.

Ikke så flot udstyret som JunglebogenJunglebogen (Ved Birgitte Brix), men har nogle flere historier, så de to udgaver supplerer hinanden (Ved Birgitte Brix)Ikke så flot udstyret som (Ved Birgitte Brix), men har nogle flere historier, så de to udgaver supplerer hinanden (Ved Birgitte Brix).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Illustreret udgave af den gamle klassiker om Mowgli indeholdende 3 kapitler fra Junglebogen: Mowglis brødre, Kaa's jagt og 'Tiger!-Tiger!'. Bogen er i knap A4-format og indeholder 1 helsidesfarvetegning på hvert andet opslag. Teksten er sat med store let læselige bogstaver, men ellers er den uforandret fra teksten i Gyldendals Udødelige, nemlig Arne Stevns' gamle oversættelsegennemgået af Poul Steenstrup. Format og farveillustrationer får den til at ligne en bog for små børn, og sådan er den nok også tænkt, men den svære tekst gør den mindre velegnet til de 5-6-årige,som vil være meget motiverede for historien. Bogen ville således have vundet ved en forenkling af teksten. Inga Moores farvetegninger er lidt sarte og smukke, ikke mindst i tegningerne af dyrene,og så tilpas rolige, at de mindre børn kan være med. Velegnet i børnebibliotekerne til oplæsning for de 7-10-årige, hvis oplæser må belave sig på at skulle forklare mange ting undervejs.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den store bog i næsten A4-format rummer tre spændende fortællinger om ulvedrengen Mowgli og hans oplevelser blandt junglens vilde dyr. Først er der beretningen om Mowglis optagelse i og senereudstødelse af ulveflokken, så fortællingen om dengang Mowgli blev bortført af aberne og befriet igen med hjælp fra kvælerslangen Kaa, og til sidst historien om, hvordan Mowgli som landsbyensbøffelhyrde gør endeligt op med ærkefjenden, tigeren Shere Khan. Teksten er genbrug fra Junglebogen i serien Gyldendals Udødelige. Den er sat i meget brede blokke med ret tætte typer, der iforbindelse med det lidt omstændelige sprog med en del vanskelige ord og fremmedartede begreber gør bogen bedst egnet til selvlæsning fra omkr. 6.klasse. Men den kan være velegnet til oplæsning påtidligere trin. Bogen er meget fint illustreret med helsides billeder og enkelte over hele opslag. De er udført i en naturalistisk stil med meget vellignende dyreskildringer, hvor isærøjentegningen kan give næsten menneskeligeudtryk. De er farvelagt med så sart pålagt farvekridt, at omgivelserne næsten forsvinder i diset utydelighed, der både skaber afdæmpede stemninger ibilledernes ofte dramatiske skildringer og giver plads for læserens egen meddigtende fantasi.


litteratursiden.dk

d. 30. juni 2019

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 30. juni 2019

Ny smukt illustreret genudgivelse af en af de helt store klassikere, et magisk eventyr med en eviggyldig morale. Første udgivelse kom i 1894 og bestod dengang af en række historier, som udkom i tidssk...


litteratursiden.dk

d. 6. mar. 2023

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 6. mar. 2023

Herlig genfortælling af det klassiske eventyr om drengen, der vokser op hos ulvene i junglen. Mowgli, der af ulvene kaldes "ny unge" vokser op i flokken med de andre ulveunger under beskyttelse af ulv...


Politiken

d. 13. apr. 2016

af

af

Alexander Vesterlund

d. 13. apr. 2016


Weekendavisen

d. 29. sep. 2006

af

af

Joakim Jakobsen

d. 29. sep. 2006


Kristeligt dagblad

d. 15. sep. 2006

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 15. sep. 2006


Standart

Årg. 21, nr. 1 (2007)

af

af

Lis Norup

Årg. 21, nr. 1 (2007)



Informationer og udgaver