Bøger / faglitteratur

Judas-evangeliet


Beskrivelse


En fri gendigtning af Judasevangeliet, der er tillagt Judas Iskariots søn, Benjamin, sigter mod at give en forståelig udgave af Judas-evangeliet og kan ses som et indlæg i diskussionen om Judas.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 5. maj 2008

Bogen henvender sig efter eget udsagn til kristne og andre tvivlere, som har gjort tidens eksistentielle tvivl til deres egen. Den skal ses som en folkelig udgave af Judas-evangeliet.

Nogle gnostiske skrifter dukkede for ca. 50 år op i Ægypten. Skrifterne blev oversat og offentliggjort i 2006 af National Geographic. Disse skrifter er blevet betegnet som det autentiske Judas-evangelium. Skriftet tillægges Judas Iscariots søn, der tegner et hengivent billede af sin far, der if. Bibelen forrådte Jesus. Bogen er resultatet af et kreativt samarbejde mellem bestsellerforfatteren Jeffrey Archer og teologen, professor Francis J. Moloney, som Vatikanet anbefalede Archer, da han bad om støtte til sit projekt. Archer har villet skrive en folkelig eller i det mindste en mere forståelig udgave af Judas-evangeliet. Ifølge Vatikanet og ifølge Desmond Tutu er resultatet, teksten, "inden for det muliges rammer".

Tilde Bak og Katrine Brix har udgivet en tekstkritisk oversættelse af Judas-evangeliet i Bibliana (2007,1). Desuden Mellem venner og fjender : en folkebog om Judasevangeliet, tidlig kristendom og gnosis, 2008, der har artikler om Judas-evangeliet og gnosticismen.

Judas-evangeliet regnes til de apokryfe skrifter, der ikke er optaget i Bibelen og fagfolk mener fortsat, at det heller ikke bør optages deri. Nærværende bog er delvis en gendigtning, og den kan læses som et interessant indlæg i diskussionen om Judas, men for en egentlig tekstkritisk udgave skal læseren gå andre veje.


Kristeligt dagblad

d. 27. maj 2008

af

af

Morten Thomsen Højsgaard

d. 27. maj 2008


Weekendavisen

d. 12. sep. 2008

af

af

Heidi Laura

d. 12. sep. 2008


Præsteforeningens blad

Årg. 98, nr. 45 (2008)

af

af

Eva Holmegaard Larsen

Årg. 98, nr. 45 (2008)