Gå til indholdJournal 2019


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

125 sider: ill. i farver ; 32×23 cm

Udgivet

2019

Originaludgave

2019


Beskrivelse


Digte der tager afsæt i et nedlagt psykiatisk hospital i Volterra i Italien illustreret af forfatterens fotografier af bygningernes ruiner. Indeholder desuden en oversættelse af et værk ridset i hospitalets stenmure af Fernando Nannetti, en tidligere patient


Anmeldelser (7)


20. sep. 2019

Bogen vokser op fra ruinerne af et nedlagt og forladt psykiatrisk hospital i Volterra, Italien. Her går Morten Søndergaard på en og samme tid på opdagelse i hospitalets, sprogets og sin egen historie. Til alle med interesse for psykisk sygdom såvel som lyrik.

"Journal" er inddelt i tre bøger. Nattergalens bog, Nannettis bog og Natbog. Fernando Oreste Nannetti var indlagt på hospitalet i ca. 20 år og ridsede under sit ophold en halvfjerds meter lang og to meter høj bog i bygningerne. Denne bog er oversat og fungerer som et indirekte omdrejnings- og referencepunkt i bogen. De to andre bøger fortæller Søndergaaards opdagelseshistorie og er en blanding af poetiske udladninger og en sproglig vandring i de forladte bygninger. Side om side med digtene møder vi Søndergaards egne billeder af hospitalet.

Søndergaard doserer med sikker hånd en blanding af hospitalets, sin egen og Nannettis historie. At Søndergaard altid leder efter sig selv, undersøger sin angst i verden og forsøger at definere verden i sproget er en af de store kvaliteter i "Journal". Sproget er levende som planter. De er som et stykke træ digteren kan forme med sit værktøj, ordene.

Ovids "Metamorfoser" Ovids metamorfoser


Knæk


Ming


er relevant fordi bogen hele vejen igennem refererer til Ovids forvandlingshistorier. Indenfor litteaturen om psykisk sygdom kan man også skele til Mikael Josephsens bog Knæk eller Bjørn Rasmussens MingOvids "Metamorfoser" Ovids metamorfoser er relevant fordi bogen hele vejen igennem refererer til Ovids forvandlingshistorier. Indenfor litteaturen om psykisk sygdom kan man også skele til Mikael Josephsens bog eller Bjørn Rasmussens MingOvids "Metamorfoser" Ovids metamorfoser er relevant fordi bogen hele vejen igennem refererer til Ovids forvandlingshistorier. Indenfor litteaturen om psykisk sygdom kan man også skele til Mikael Josephsens bog Knæk eller Bjørn Rasmussens Ovids "Metamorfoser" Ovids metamorfoser er relevant fordi bogen hele vejen igennem refererer til Ovids forvandlingshistorier. Indenfor litteaturen om psykisk sygdom kan man også skele til Mikael Josephsens bog Knæk eller Bjørn Rasmussens Ming.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Glud

Politiken

Af

Lilian Munk Rösing

d. 25. jan. 2020

Weekendavisen

Af

Lars Bukdahl

d. 27. sep. 2019

Information

Af

Erik Skyum-Nielsen

d. 27. sep. 2019

Litteratursiden.dk [online]

Af

Jens Hjøllund

2020-06-26

Kunstmagasinet Janus

Af

Arne Mumgaard

2019, nr. 4

Standart

Af

Anne Skov Thomsen (f. 1990)

Årg. 34 nr. 1 (2020)


Informationer og udgaver

Bog

2019

Ebog

2019