Bøger / faglitteratur / bibelstudier

Jesus set med mellemøstlige øjne. Bind 1 : Studier i evangeliernes kulturelle kontekst


Beskrivelse


Ud fra den antagelse, at den nære Orients kultur etnisk er tættere på Jesus verden, end Vestens græske og latinske kultur, gennemgås evangelierne og nogle af de største lignelser ud fra et mellemøstligt udgangspunkt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2009

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 28. maj 2009

Bogen er især tænkt brugt ved teologiske eller religionshistoriske studier. Den kan også anbefales til den almindelige bibelinteresserede læser.

K.E.B. har i over 60 år boet i Mellemøsten. Her har han lært de kristne arabiske menigheder indgående at kende. Det var menigheder der opstod, efter at Peter i sin tungetale på pinsedag prædikede på arabisk. Ud fra den antagelse, at den nære Orients kultur etnisk er tættere på Jesu semitiske verden end Vestens græske og latinske kultur, gennemgår K.E.B. centrale kristne tekster fra især N.T.s evangelier ud fra en mellemøstlig kontekst. Bl.a. forklarer han ud fra historiske facts, hvad han mener, er misforstået i den traditionelle vestlige forståelse af beretningen om Jesu fødsel. Andre steder i bogen gennemgår han tekster holdt op mod Nærorientens traditionelle digtning i oldtiden. Det er bl.a. tekster som Fadervor, lignelser og beretninger om Jesu møde med det almindelige menneske, der behandles i bogen.

Af K.E.B. er tidligere oversat Jakob og den fortabte, 2004.

En slibesten for troen kaldes bogen, der ønsker at rense det bibelske budskab for den anløbenhed mange senere oversættelser og traditioner måske har lagt ind over det. Blandt bøgerne om Bibelens kilder må denne rangere højt.