Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur


Beskrivelse


En barndomsbeskrivelse om den afroamerikanske forfatter og borgerrettighedsaktivist Maya Angelous (1928-2014) ophold hos sin farmor i en lille sydstatsby gennem 5 år. Beskriver miljøet, farmorens store personlighed og raceproblemerne i USA's sydstater i 1930'erne.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 8. apr. 2019

Afroamerikaneren Maya Angelous rørende erindringer om sin barndom i sydstaten Arkansas og teenageårene i San francisco. Til læsere af poetiske og reflekterende biografier om at overvinde uretfærdighed og social arv.

Som 4-årig bliver Maya og den lidt ældre bror Bailey sendt til det raceopdelte Arkansas for at bo hos den gudfrygtige farmor Momma, som er indehaver af den eneste dagligvareforretning for sorte i den lille flække Stamps. Under 1930'ernes depression gør Maya sig sine erfaringer som sort i et kristent og restriktivt miljø, og lærer at elske bøger. Raceadskillelsen er så total, at hun dårligt nok ved hvordan en hvid ser ud, men hun oplever, at onkel Willie må gemme sig, da de får et tip om, at "drengene rider i nat". Senere tager Mayas og Baileys mor dem til sig, og de flytter til San Francisco. Maya, født Marguerite Annie Johnson (1928-2014) var en amerikansk poet, sanger og borgerrettighedsaktivist.

Den i Danmark ukendte MA udgav sine erindringer i USA i 1969, hvor den lå på bestsellerlisten i to år. Bogen giver et detaljeret indblik i en sort piges tanker om identitet, muligheder, familie og relationer - og om at være sort i et samfund, hvor de hvide dikterer betingelserne. Bogen er rigelig lang, og er derfor, for den dedikerede læser.

Paola Capriolo har med bogen Nej biograferet borgerrettighedsaktivisten Rosa Park, som i 1955 nægtede at flytte sig fra sit sæde i en bus for en hvid mand.


litteratursiden.dk

d. 13. maj 2019

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 13. maj 2019

Selvbiografien om at vokse op som sort i sydstaterne i 1930’erne har længe haft klassikerstatus, og nu har vi endelig fået den gribende historie på dansk. Den amerikanske borgerretsforkæmpers fortælli...


Weekendavisen

d. 10. maj 2019

af

af

Morten Wilhelm Scholz

d. 10. maj 2019