Gå til indholdJeg og Kaminski : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

165 sider

Udgivet

2008

genre/form

roman,

humorOriginaludgave

2008


Beskrivelse


Den unge, opblæste og selvglade journalist og kunstkritiker Sebastian Zöllner opsøger den gamle berømte maler Manuel Kaminski for at skrive hans biografi. En opgave lige ud ad landevejen, tror han fejlagtigt


Anmeldelser (9)


21. maj. 2008

For den intellektuelle læser, der interesseret sig for mænds egoer, kunst og satire. Bogen er ikke svær at læse, men i sit plot en forholdsvis smal, men også meget morsom bog.

Sebastian Zöllner er en yngre, meget selvcentreret kunstkritiker, der vil frem i verden. Han går gerne til yderligheder og grov manipulation for at blive berømt. Han har besluttet at skrive en biografi over den gamle Matisse elev Manuel Kaminski, der lever i Alperne tilbagetrukket fra verden og næsten blind. Han lider af den vrangforestilling, at det bliver et nemt job, men den gamle manipulerer lige så meget med ham som omvendt. På den mest kiksede måde forsøger Zöllner at bedrage sig til personligt stof, som Kaminskis datter vogter over, men det går ham ikke særlig godt. Den tyske forfatter slog igennem med Opmålingen af verden, 2006 om to tyske videnskabsmænd, ligeledes med store egoer. Kaminski-bogen udkom oprindelig et par år før denne.

Bogen kan minde lidt om en af den moderne litteraturs hovedværker fra 1957 Homo Faber af schweizeren Max Frisch. Også her afsløres en voldsom manglende selvindsigt hos den mandlige hovedperson. Jeg kom også til at tænke på forfattere som Klaus Rifbjerg og Philip Roth.

En morsom lille bog om mandlige primadonnaer. Skønt skrevet i ny tid af en ung forfatter, har den et lidt gammeldags præg. Måske fordi Kaminski er meget gammel og alle de berømtheder, han har kendt, tilhører en svunden tid. En lidt smal, men meget morsom bog.

Lektørudtalelse

Af

Jette Landberg

Berlingske tidende

Af

Per Krogh Hansen

d. 31. maj. 2008

Jyllands-posten

Af

Johs. H. Christensen

d. 5. jun. 2008

Kristeligt dagblad

Af

Moritz Schramm

d. 24. jul. 2008

Weekendavisen

Af

Joakim Jakobsen

d. 6. jun. 2008

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

d. 31. maj. 2008

Information

Af

Thomas Thurah

d. 29. maj. 2008

Børsen

Af

Jonas Hindsholm Bentzen

2008-05-26

Standart

Af

Simon Hastrup

Årg. 22, nr. 3 (2008)


Informationer og udgaver

Ebog

2021

Lydbog (net)

2013

Lydbog (net)

2009

Bog

2008

Lydbog (cd-mp3)

2008