Bøger / faglitteratur

Jeg er mange : mikroorganismerne i os og livet i et større perspektiv


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
434 sider
Udgivet
2017
Ophav

Beskrivelse


Om vores samliv med mikroorganismerne i kroppen og arbejdet med at udforske det gennem flere århundreder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 25. sep. 2017

Selvom vi måske ikke bryder os om tanken, er vores krop fyldt med bakterier og mikroorganismer, for hvem vi er det universelle økosystem. Ed Young giver os et fint indblik i vores afhængighed af andre liv, og bogen vil fascinere naturvidenskabs- og biologinørder på gymnasieniveau.

Ed Young, der er brite og videnskabsjournalist, debuterer her med historierne om vores samliv med mikroorganismer og arbejdet med at udforske det gennem flere århundreder. Det er nemlig ikke nogen ny opdagelse at vores krop er fyldt med mikroorganismer. Allerede Leeuwenhoek bemærkede de mange levende organismer, der var i præparater fra ham selv, men at mængden af selvstændige mikroorganismer i vores krop er af omkring samme omfang som antallet af vores egne celler, vil sikkert overraske de fleste. Bogen er uden illustrationer, men med uddybende noter og en omfattende litteraturliste.

Young skriver levende og lettilgængeligt, og med en stærkt journalistisk/formidlingsmæssig vinkel. De enkelte kapitler kan stort set stå for sig selv, men det giver så en del gentagelser og ganske mange begyndelser og afslutninger. Som et overblik over mikroorganismernes betydning fungerer bogen godt. Det er glimrende videnskabsformidling, men lidt for omfattende og detaljeret for de mange.

Kan trygt anbefales til dem der fx har læst Lone Franks Mit smukke genom.