Gå til indholdJanuar har to ansigter : kriminalroman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

276 sider

Udgivet

2011

Originaludgave

1965


Beskrivelse


Krimi. Chester MacFarland er en amerikaner på rejse med sin kone i Europa, de er på flugt fra politiet og kommer dertil at slå en politimand ihjel. En ung amerikaner, der kommer forbi, hjælper dem. Hvorfor gør han nu det?


Anmeldelser (5)


25. mar. 2011

50 år efter at denne roman blev udgivet 1. gang må man nok sige, at den henvender sig til dem, der læser klassikere eller vil kende de moderne litterære genrers baggrund, i dette tilfælde den psykologiske thriller. Men man kan ikke frakende historien den elementære effekt: "hvordan skal dette dog gå".

Mens bøgerne om forfatterens mest kendte figur, Tom Ripley, er genudgivet flere gange, kommer for første gang siden 1965 denne roman på dansk. Også den har som hovedfigur en amoralsk skikkelse, der næsten viljesløst lader sig drive afsted i sit eget spind. Hovedpersonen Chester MacFarland er en kompetent svindler, han har flere falske identiteter og selskaber og nu en pæn formue. Undervejs har han også fået en ung kone, der sætter pris på sit komfortable liv. Men så strammer det til for Chester, så han skyndsomt må rejse til Europa. På et hotel i Athen kontaktes han af en politimand og kommer til at slå ham ihjel. En ung amerikaner, der tilfældigt kommer forbi, hjælper parret med at gemme liget og slår derefter følge med dem. Han taler praktisk nok græsk. Bogen udkom i 1961, så beskrivelsen af de tre personers rejse i Europa, må have forekommet amerikanske læserne meget eksotisk. Historiens kerne er det psykologiske spil mellem de to mænd, der skiftevis er historiens fortællere, hvad driver dem?.

Man kan bedst sammenligne med Tom Ripley-historierne, men jeg tænkte også på James McCain.

Historien er et tidsbillede, men er også på grund af en redigeret oversættelse stadig læseværdig.

Lektørudtalelse

Af

Beth Høst

Berlingske tidende

Af

Per Krogh Hansen

d. 15. apr. 2011

Jyllands-posten

Af

Hans Andersen

1965-09-13

Berlingske aftenavis

Af

Henrik Neiiendam

1965-09-09

Aktuelt

Af

K. Seier Larsen

1965-10-02


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2018

Lydbog (cd-mp3)

2016

Ebog

2013

Bog

2011

Bog

1965