Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Islamiske fundamentalister : den grønne fare?


Beskrivelse


Med udgangspunkt i fatwa'erne mod Salman Rushdie og Tashma Nasrin fortælles om den islamiske fundamentalisme og dens udbredelse i en række lande i Nordafrika og Asien. Endvidere belyses de fem ledende ideologier og den islamske lovs opbygning samt forholdet til de vestlige lande.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 1996

af

af

Birgit Hald

d. 17. jan. 1996

E. E., der har skrevet Algeriet (1990), er rejsende korrespondent for Politiken i Middelhavslandene. Med udgangspunkt i fatwa'erne mod Salman Rushdie og Taslima Nasrin beskrives baggrunden for den islamiske fundamentalisme. I de lande, hvor islam er udbredt, belyses fundamentalismens betydning og de først og fremmest sociale faktorer, der ligger til grund for tilslutningen til Det Muslimske Broderskab. Det arbejder bl.a. for indførelse af shariaen, den islamiske lov, og de 16 af Koranens over 1000 vers, der kan fortolkes som grundlag for loven og hellig krig mod de vantro, forklares. Herudover berøres træning af terrorister, og et længere afsnit beskæftiger sig med kvindernes stilling, inden de fem ledende ideologer portrætteres. Emnet omtales kort i forhold til Danmark og EU, og afslutningsvis diskuteres, hvor stor "den grønne fare" (islams foretrukne farve) er for de vestlige lande. Teksten kan læses fra 13 år, men skæmmes en del steder af sproglige sjuskefejl, der dog ikke er direkte meningsforstyrrende. Bogen er udstyret med indholdsfortegnelse og stikordsregister samt mange relevante sort/hvide fotos og giver et godt indblik i et set med danske øjne skræmmende emne, der ikke før er behandlet så grundigt for børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. jan. 1996

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 17. jan. 1996

Det er en kender af islamiske forhold i Mellemøsten og specielt i det nordafrikanske område, som her forsøger at gøre status over de mange forskellige fraktioner og personer i hele det islamiske område, fra Marokko i vest til Indonesien i øst. Det er en stor mundfuld, og første halvdel af bogen er da også lidt diffus og kræver et ganske pænt overblik af læseren. Den resterende del er derimod klart struktureret med en meget kritisk holdning overfor fundamentalismen: "(Dens) had til Vesten (er) et had til sig selv og sine hemmelige ønsker...(Den) er nagets og hadets islam." De 16 vers - ud af over 1000 - fra Koranen, der er grundlaget for kravet om indførelse af islamisk lov og Jihad, er aftrykt. Der er et kapitel om kvinderne og fundamentalismen, om fem af de mest fremtrædende fundamentalister, forbindelserne til Danmark og EU's stillingtagen. Til slut opstilles forskellige scenarier for udviklingen mellem Vesten og Islam. Forfatteren, der selv har interviewet en af hovedpersonerne, har skrevet en vigtig bog om et højaktuelt emne. Bogen, som kan læses af alle fra 9. klasse, indgår i serien Aktuel historie.


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 13 (1996)

af

af

Peter Green Sørensen

Årg. 113, nr. 13 (1996)


Historie & samfundsfag

Årg. 35, nr. 4 (1996)

af

af

Lene Rasmussen

Årg. 35, nr. 4 (1996)


Kristeligt dagblad

d. 21. feb. 1996

af

af

Bent Dahl Jensen

d. 21. feb. 1996