Bøger / skønlitteratur til børn / dramatik

Iris - en rockmusical


Beskrivelse


Drama. Sandsigersken Iris dør og seks forskellige unge skal forsøge at leve videre uden hendes gode råd om kærlighed og fremtiden. 9 roller og forslag til scenografi.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs. Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

På forsiden står der »en skolekomedie«. Der er vist ikke mange folkeskoler, der kan sætte denne rockmusical op, for den er meget svær rent musikalsk. Temaet er ikke så vanskeligt: Det er deunges rådvilhed, usikkerhed og samspil. Målgruppen er de 17-25-årige, og dermed også over folkeskoleniveau. Titlen fortæller kun, at det er en rockmusical, men ikke at Iris er en sandsigerske ifirserne. Hos hende kom de, da hun levede, og om hende samles de, nu hun er død. I løbet af spillet får de forskellige ting sat på plads og vil være klar til fremtiden. Der er stor hjælp at hente iindledningen, hvor der er forslag til sceneopbygning og teknik, som lys, lyd, scenografi o.lign. Der er også en god personbeskrivelse, så man bliver klar over, hvordan rollerne skal spilles.Endvidere er der lavet er bånd med musikken for et fem-mands orkester. Det tilhørende nodehæfte er ikke umiddelbart let at gå til, men det anviser og præciserer, hvordan musikken skal lyde. Enpassende blandning af smukkesange og hård rock. Den vil sikkert tiltale det ungdommelige publikum. Kan dog spilles for yngre og ældre folk end målgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Grundsituationen er den, at den gamle sandsigerske Iris er død. Hun har været en vejleder for en del af gadens unge med sin rige menneskelighed, og de mødes nu i forskellige konstellationer ogskal til at finde ud af at leve videre uden Iris. Iris optræder dog som 'spøgelse' et par gange og giver de sidste gode råd. De unges problemer er kærligheden, psyken (hård udadtil - blød indeni),karrieren, fremtiden, relationerne. Rummeligt og rigtigt nok. Der skal en opførelse til for at se, om musical'en fungerer som sådan, men det kan den formentlig, og den vil formentlig også kunnefænge (til en vis grad, i hvert fald) hos et ungt publikum. Og man kan have stykket + nodehæftet på hylden som tilbud til amatørteatret. Men som læsedramatik giver stykket ikke meget fra sig, deter skitseagtige situationer, skitseagtig psykologi o.sv. Nogle af navnlig de urimede sangtekster er ganske læsbare, mens de rimede kan blive til f.eks. linier som disse: »Intet barn kan få trøst /af det skørlevnebryst / som har stillet sig ud / til befaml ing og sud«. Konklusion: et ikke helt overbevisende eller vellykket bud på fornyelse af ungdoms-musical-genren.


Dansk sang

Årg. 44, nr. 4 (1992/93)

af

af

OSS

Årg. 44, nr. 4 (1992/93)