Bøger / faglitteratur / bibliografier

Ikke noget at tale om : danske jøders krigsoplevelser 1943-1945


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om de danske jøder i krigens sidste år, om tab, adskillelse og overlevelsens pris samt de langtrækkende konsekvenser af flugt, eksil og deportation. Om de børn, der blev gemt i Danmark, da deres forældre måtte flygte til Sverige.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2010

af

af

Sune Hundebøll

d. 25. okt. 2010

Bogen henvender sig bredt til læsere med interesse for de danske jøders skæbne under 2. verdenskrig. Den kan også læses mere bredt, for at få indsigt i de traumer og problemer, der følger i kølvandet på livet som flygtning.

Forfatteren er historiker og ph.d. Hun er projektleder på et forsknings- og dokumentationsprojekt om danske jøders krigsoplevelser 1943-45. Bogen beskriver de danske jøders skæbne fra jødeaktionen i oktober 1943 og frem til efterkrigstiden. De problemer der opstod som følge af livet i eksil eller som kz-fange kortlægges. Den skyldfølelse der opstod efter nazismens fald som holocaust-overlevende og andre sociale og psykologiske følgevirkninger tages op. Fx skilsmisserne, fysisk eller psykisk invaliditet og kz-syndromet. De fleste jøder fra Danmark blev reddet til Sverige og de fylder også mest i bogen. Værket er forsynet med et efterskrift af historikeren Bjarke Følner om erindringskultur og mindesmærker set i lyset af de danske jøders skæbner. Bogen er rigt illustreret.

Der er skrevet meget om redningsaktionen af de danske jøder i 1943. Hvor selve aktionen er velbeskreven, udfylder bogen et hul i litteraturen om opholdet i Sverige eller som kz-fange. Og om de menneskelige følger oplevelserne havde efter befrielsen.

Et spændende og relevant værk om jødeaktionen og de danske jøders redning, der udfylder et hul i den ellers mangfoldige erindringslitteratur.


Berlingske tidende

d. 13. okt. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 13. okt. 2010


Jyllands-posten

d. 14. okt. 2010

af

af

Flemming Østergaard

d. 14. okt. 2010


Rambam

Nr. 20 (2011)

af

af

Bent Blüdnikow

Nr. 20 (2011)