Gå til indholdIkke før solnedgang


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

305 sider

Udgivet

2020

genre/form

romanOriginaludgave

2020


Beskrivelse


Fotografen Engel finder et underligt væsen og tager det med hjem. Det viser sig at være en trold, som Engel udvikler et sært og tæt forhold til. En stærk fortælling om natur og kultur, magt og afmagt, drifter og kærlighed


Anmeldelser (6)


4. feb. 2020

Gribende, voldsom og smuk finsk roman om natur og kultur, magt og afmagt, drifter og kærlighed. Romanen vil appellere til læsere af moderne international litteratur med noget på hjerte.

Den homoseksuelle reklamefotograf Michael, kaldet Engel, finder en aften et lille mystisk væsen i sin baggård og tager det med hjem. Det viser sig at være en vild trold, som minder om en blanding af en kat og en abe. Snart udvikler de et sært men tæt forhold til hinanden. Men naturen kan ikke tæmmes og Michaels gode gerning får store konsekvenser for ham selv, trolden og dem omkring ham: ekskæresten Edderkoppemanden, hans chef Martes, hans tilbeder Ecke og underboen, postordrebruden Palomita. Skiftende personer fortæller historien og avisartikler, leksikonopslag, folkeeventyr om trolde m.v. er flettet ind. Romanen udkom i 2000 i Finland og regnes for en nyklassiker. Johanna Sinisalo fik sit internationale gennembrud med romanen, som bl.a. har vundet Finlandiaprisen. Sinisalos første roman på dansk er Solens kerne


Den homoseksuelle reklamefotograf Michael, kaldet Engel, finder en aften et lille mystisk væsen i sin baggård og tager det med hjem. Det viser sig at være en vild trold, som minder om en blanding af en kat og en abe. Snart udvikler de et sært men tæt forhold til hinanden. Men naturen kan ikke tæmmes og Michaels gode gerning får store konsekvenser for ham selv, trolden og dem omkring ham: ekskæresten Edderkoppemanden, hans chef Martes, hans tilbeder Ecke og underboen, postordrebruden Palomita. Skiftende personer fortæller historien og avisartikler, leksikonopslag, folkeeventyr om trolde m.v. er flettet ind. Romanen udkom i 2000 i Finland og regnes for en nyklassiker. Johanna Sinisalo fik sit internationale gennembrud med romanen, som bl.a. har vundet Finlandiaprisen. Sinisalos første roman på dansk er Solens kerne.

Flot litterær og skæv roman på niveau med Atwood, som ikke kan undgå at gribe sin læser om hjertet. Romanens temaer er til fortolkning og skaber refleksioner om bl.a. urbanisering og det moderne samfunds fremmedgjorthed overfor naturen. Den overraskende afslutning leder tankerne hen på "Abernes planet".

Harens år


er en roman om en journalist, som redder en hareunge og begiver sig ud i de finske skoveHarens år er en roman om en journalist, som redder en hareunge og begiver sig ud i de finske skove.

Lektørudtalelse

Af

Line Hoffgaard

Kristeligt dagblad

Af

Mai Misfeldt

d. 21. apr. 2020

Jyllands-posten

Af

Henriette Bacher Lind

d. 8. mar. 2020

Politiken

Af

Anne-Marie Vedsø Olesen

d. 20. mar. 2020

Information

Af

Marie Louise Kjølbye

d. 13. mar. 2020

Litteratursiden.dk [online]

Af

Jette Holmgaard Greibe

2020-04-19


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2021

Bog

2020

Ebog

2020

Punktskrift

2020