Bøger / skønlitteratur / roman

Ifølge loven : fire beretninger om mennesket


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
104 sider
Udgivet
2021
Ophav
Genre og form
roman, romaner

Beskrivelse


Angst og ambitioner, videnskabelige beviser og æstetiske følelser er indholdet i bogens fire love, der til sidst samles i en helhed, hvor sidste lov er begyndelsen til den første.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bjarni Åkesson Filholm

d. 18. dec. 2018

Forfatteren har tidligere udgivet bl.a. robinsonaden: Lyrefugl, 1986. Nu denne bog som nærmest falder ind under genren récit éclaté; en historie i fire dele, som til sidst danner en form forcirkel eller helhed. Beretningernes overskrifter er, udover et paragraf-tegn fra 1-4, et citat fra en given lov. Hver historie forsøger så i sin over- og understrøm at belyse sin overskrift. Der erlægen, som gør en epokegørende videnskabelig opdagelse ("Loven om ligsyn og obduktion"). Vi møder pigen, der vil lære smerten at kende ("3. mos. 24, 19f"). Matematikeren der stræber efter at blive'ingen' ("Galileis faldlov"), og kunstneren der begår selvmord i længsel efter at blive 'tingsliggjort'. ("Termodynamikkens anden lov"). Fire ensomme menneskers færden på jorden og i deres egnefremmedgjorte og kærlighedsløse bevidstheder, hvor de forfølger/forfølges af deres ambitioner og angst. Bogens handling/bevægelse ligger i dens indre plan, og der er mange muligheder forpsykologisk udlægning ogsymboltolkning. Det fremmedgjorte, 'noli me tangere' spejles sprogligt i den nøgterne og registrerende stil. Skønt velskrevne og usædvanlige i form og indhold virkerhistorierne dog ikke umiddelbart medrivende. Det er ikke en bog, der læser sig selv og den kræver tænksomme og trænede læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2006

af

af

Kent Skov

d. 11. apr. 2006

Genudgivelse af SB's bemærkelsesværdige og ambitiøse firedelte fortællesuite, der udkom første gang i 1993 (93/43). Bogen adskiller sig på flere måder fra den tids danske fiktion ved bl.a. at operere med flere fortællinger tematisk stramt opbygget omkring en fælles ramme, der tager udgangspunkt i fire personer, der udforsker hver sit videnskabelige projekt ud fra hver sin naturlov. De fire videnskabelige eller personlige eksempler på grænseoverskridende udforskning følges minutiøst. Emnerne nærmest dissekeres som fx i indledningsfortællingens minutiøse obduktion af et dødt menneske i eftersøgningen på det flygtige stof, der holder mennesket oprejst, og som bliver svært at adskille fra de personer med rudimentære navne, der dekonstrueres sammen med deres projekt og næsten selv tømmes for indhold. Jeg synes SB's litterære og eksistentielle og nøgterne formeksperiment holder og stadigt fascinerer. Den kan endda virke mere vedkommende nu end ved førsteudgivelsen i en tid med individualitet som princip og er ifølge bagsidenoterne nu oversat til ti sprog. Teksten foreligger som originaludgaven, men her i paperback. Så hvis biblioteket stadig råder over pæne eksemplarer, er der ingen grund til at udskifte, og da især ikke på grund af det noget uinspirerende omslag. Så bogen vil alle dens kvaliteter til trods nok ikke blive en bestseller.


Politiken

d. 10. apr. 1999

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 10. apr. 1999


Berlingske tidende

d. 5. okt. 1993

af

af

Lars Handesten

d. 5. okt. 1993


Berlingske tidende

d. 3. juni 1995

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 3. juni 1995


Politiken

d. 18. juni 1995

af

af

John Chr. Jørgensen

d. 18. juni 1995


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 7, nr. 5 (1993)

af

af

Margrethe Andreassen

Årg. 7, nr. 5 (1993)


Jyllands-posten

d. 1. okt. 1993

af

af

Annelise Vestergaard

d. 1. okt. 1993


Weekendavisen

d. 1. okt. 1993

af

af

Marie Tetzlaff

d. 1. okt. 1993