Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

I vikingernes fodspor


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Første del fortæller om vikingernes togter, skibe, guder, konger, byer samt hverdagsliv og fester. Anden del beskriver sporene efter vikingerne i det danske landskab samt en række væsentlige fund fra perioden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 1999

af

af

Susanna Christensen

d. 18. juni 1999

I Vikingernes fodspor er tænkt som en inspirerende fagbog for børn fra 12-14 år til emnearbejde om vikingetiden, og som sådan fungerer den godt. Men den vil også sagtens kunne bruges til fritidslæsning, hvis interessen er der. Forfatteren Per Meilstrup er ny, men illustratoren Jesper Ejsing kendes måske af nogle. Han har farvelagt bl.a. Peter Madsens tegneserie Gudernes gaver fra 1997. Bogen er den sidste nye i serien Ind i historien, hvor der i 1998 kom en kvalitetsbog om hverdagliv i danske middelalderbyer. Bogen om vikingerne lever godt op til forgængeren. Den beskriver bredt vikingernes historie og verden og hvordan vi kan genopleve den i dag forskellige steder i Danmark. Bogen starter med et uddrag fra Den angelsaksiske krønike fra 793, men resten er faglitteratur. Indholdet er i hovedoverskrifter: Livet i landsbyen, Danmark bliver til, De gamle guder, Hjælp - vikingerne kommer, Sporene efter vikingerne, (her ligger hovedvægten i bogen og afsnittet starter med en god tidstavle), Havets ulve, De lange skibe og Den store verden. Bogen er illustreret med farvelagte tegninger, der fint dramatiserer det faglige indhold, samt fotos af Henrik Sørensen af vikingefund, kort m.v. Teksten står i en tospaltet brødtekst og heri er indlagt brune og blå bokse med enten fakta- eller skønlitteraturinput.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 1999

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. juni 1999

I 860 skrev en fransk munk: "Antallet af skibe vokser. Den endeløse strøm af vikinger hører aldrig op med at stige. Alle vegne er de kristne ofre for massakrer, brande og plyndringer". Det er for nogen det gængse billede af vikingerne, men billedet/historien er noget mere nuanceret. Bogen her giver et blændende indblik i vikingernes verden – togterne, krigene, guderne, kongerne, byerne, menneskene og dagligdagen – præsenteret gennem en velskrevet tekst og et godt illustrationsmateriale. Når baggrunden er på plads kan man så gå i vikingernes fodspor. II. del af bogen er som en rejse gennem Danmark, hvor de mest interessante og synlige fund beskrives i ord og billeder. Bogen er en del af systemet Ind i historien og kan bruges fra 6. klasse – bl.a. til emnearbejde og som udgangspunkt for ekskursioner. Det er en god bog, som flot supplerer samlingen i 95.2. Her er mange gode ideer at hente – også til tværfagligt arbejde. Hvad fortæller f.eks. skønlitteraturen, og hvordan var virkeligheden? Hvordan blev landet styret, og hvorfor rejste de ud? Her er nok at tage fat på om et spændende stykke af Danmarks historie.