Gå til indholdI ørnens klo : fire mænd fra det danske mindretal beretter om deres oplevelser i tysk krigstjeneste under Anden Verdenskrig


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

165 sider

Udgivet

2008

Originaludgave

2008


Beskrivelse


Soldater med dansk tilknytning beretter om tjenesten i den tyske hær under 2. verdenskrig herunder bl.a. om krigsmanøvrerne i Europa, modtagelsen i de besatte lande, ophold i fangelejre og det være dansk i fjendens uniform


Anmeldelser (2)


17. dec. 2008

Historieskrivning i øjenhøjde med interviews med fire dansksindede sydslesvigere om deres oplevelser i tysk uniform under krigen. En titel der sigter mod et historisk-biografisk interesseret publikum og måske især lidt ældre læsere, der har gjort noget af den tid med. Bogen kan ellers læses af alle og er udstyret med sigende titel samt omslagsfoto af en af bogens personer i Wehrmacht-uniform. Et tydeligt signal der næppe fordrer yderligere eksplicitte udsagn!.

De fire interviews står alle som lavmælte skildringer af livet i hæren med ventetid(!), transporter, manøvrer, kampe, kulde og mødet med "de erobrede" i øst og vest! Der er ikke megen hæder endsige "gloire" at hente i erindringen, det er eller var snarere kampen for at klare sig i det daglige og overordnet slippe levende igennem det hele. Blottet for patos og/eller rørstrømske islæt og efterladende indtryk af nu fire ældre mænd, for hvem de "fem forbandede år" ikke kun var forbeholdt de danske nord for grænsen.

Se fx Birgitte Thomsen: Danske sydslesvigske soldater i Danmark 1940-1945, 2003, der er også Niels Bøgh Andersens Feltdegn fra Harreslev Mark, 1976 og af endnu ældre dato Sydslesvigske skæbner, 1948. Endelig er der Franz Wingenders Krigens lænker : en dansk sydslesvigers dagbog 1939-1944, 1984, hvori Wingender beretter om sin tid som tysk soldat.

En behersket og uprætentiøs skildring af fire unge dansksindede sydslesvigeres strabadserende oplevelser i tysk krigstjeneste 1939-45.

Lektørudtalelse

Af

Finn Windfeldt Hansen

Sønderjysk månedsskrift

Af

Birgitte Thomsen

2009, nr. 4


Informationer og udgaver

Bog

2008

Ebog

2008