Bøger / faglitteratur til børn / erindringer

I morgen er det slut


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


I selvbiografisk form fortæller den 15-årige Christiane, hvordan samfundsmæssige forhold, dårlige familie- og boligforhold, samt manglende venner får hende til at blive heroin-junkie og barneluder som 13-årig.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 2010

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 10. nov. 2010

Revideret udgave af klassikeren om pigen Christiane og hendes hårde liv med stoffer - for alle unge fra 12 år.

Denne barske bog kom første gang på dansk i 1981. Siden har den været læst af mange unge og voksne, og de gamle eksemplarer, der er tilbage på bibliotekerne bliver stadig flittigt udlånt. Her er den i revideret udgave med nyt omslag. I en barsk og hudløst ærlig selvbiografisk form fortæller den 15-årige Christiane, hvordan samfundsmæssige forhold, dårlige familie- og boligforhold, samt manglende venner får hende til at blive heroinjunkie og barneluder som 13-årig. Christiane bevæger sig ud og ind af ulovlige sammenhænge, mens hun prøver at holde et forhold med trækkerdrengen Detlef kørende. Det er en barsk, nærværende og trist historie om, hvor uhyggeligt nemt det er at gå fra at være en normal dygtig pige, som prøver hash til at være narkoluder blandt mange andre i samme situation. Selv om bogen har sine lidt langtrukne passager, så er det en bog med en historie, som selv om den foregår i 1970'erne, desværre er sørgeligt aktuel og meget brugbar både som "fritidslæsning" og i skoleregi.

Teksten er stadig den samme, men den er sat op på en lidt anden måde, og inddelt i kapitler. Bogen har i forhold til de tidligere udgaver flere noter, de barske s/h fotos er samlet bagerst og sidst er der 1 sides afsluttende kommentar til hvad der er sket med Christiane, siden bogen blev skrevet.

Bogen udspiller sig i Vestberlin i 1970'erne, men historien er lige så sørgeligt aktuel og vedkommende i dag.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Beklageligvis er det aktuelt at beskæftige sig med ungdommens narkoproblemer. Der er kommet flere bøger, som har behandlet dette emne, både set i dansk og internationalt perspektiv. Denne boger en oversættelse af den tyske: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Bogen er også udgivet i en tysk udgave til undervisning for danske elever, ligesom bogen også er filmatiseret, vises i Tyskland p.t.Bogen er autentisk fra en betonghetto i Berlin. Handlingens hovedpersoner er børn i 14-15 års alderen i discoteks-, hash- og skilsmissemiljø. Christiane og Detlef finder hinanden og prøver heleregisteret fra hash til heroin. Bogen er simpelthen bogen om narko, den er afskyelig, den er håbløsheden selv, den er forældres og unges skrig efter hjælp og forståelse, den er anklagen modsamfundet for ikke at gribe hårdt nok om problemet. De forskellige narkomaner er beskrevet gribende i al deres elendighed. Bogen sætter læseren i et sådant engagement, at han ikke slipper bogen førden er læst. Bogen er på 220sider, men det er ikke een linie for meget. Både vore elever og deres forældre burde læse den, ganske vist er den ikke nem for allersvageste elever i 9.-10. klasse, mennår de er i gang engageres de. Bogen bør anskaffes i rigeligt antal, den vil være selvskreven som optakt til fælles arbejde mellem samtidsorientering -og dansk.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Faber

d. 18. dec. 2018

Bogen kom oprindelig på tysk med titlen Wir Kinder vom Bahnhof Zoo i 1979. Siden har vi set et uddrag af bogen sammensat til skolebrug, men nu er hele bogen der på dansk. Den er baseret påbåndinterviews med Christiane og skildrer et storbyunivers, der ligeså godt kunne være dansk som tysk, hvis vi ser bort fra hendes oplevelse af en barndom spækket med forbud og forkrampetsmåtskårenhed. Hun er vokset op i Berlins betonslum, har allerede tidligt oplevet nødvendigheden af at trække en grænse mellem de voksnes liv og sit eget og fortæller usentimentalt om vejen frapep-midler til hårde stoffer, fra ungdomsforelskelser til børneprostitution, men ser gennemgående på sin udvikling som et resultat af beslutninger. Hun beslutter sig for heroinen, fordi hun gernevil omgås heroinnarkomaner, hun trækker, fordi det er den nemmeste måde at tjene penge på og ender med at komme ud af det hele med sjælen i behold på det tidspunkt, hvor hun er motiveret for det.Men samtidig er bogen en rystendebeskrivelse af en ungdom uden alternativer. Anvendelig i alle bibliotekstyper. Kassér evt. norsk. udg. fra 1980.


Kristeligt dagblad

d. 2. nov. 1981

af

af

Hans Jørgensen

d. 2. nov. 1981


Jyllands-posten

d. 5. nov. 1981

af

af

Henrik Matthys

d. 5. nov. 1981


Unge pædagoger

nr 2

af

af

Stine Gry Johannessen

nr 2


Flensborg avis

d. 14. dec. 1981

af

af

Gyde Neergaard

d. 14. dec. 1981


Socialistisk dagblad

d. 8. jan. 1982

af

af

Lea Bryld

d. 8. jan. 1982


Frederiksborg Amts avis

d. 10. nov. 1981

af

af

L. B.

d. 10. nov. 1981


Socialpædagogen

1982, nr 3

af

af

Tw

1982, nr 3


Børn & bøger

årg 35, nr 2 (1982)

af

af

Bent Værge

årg 35, nr 2 (1982)


Berlingske tidende

d. 15. feb. 1982

af

af

Marianne Juhl

d. 15. feb. 1982


Vendsyssel tidende

d. 8. dec. 1981

af

af

L. T.

d. 8. dec. 1981


Weekendavisen

d. 4. dec. 1981

af

af

Troels Aagaard

d. 4. dec. 1981


Børn i tiden

årg 77, nr 2 (1982)

af

af

Ole Lindboe

årg 77, nr 2 (1982)