Gå til indholdI mit fremmede land : fængselsdagbog 1944


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

285 sider

Udgivet

2013

Originaludgave

2013


Beskrivelse


Forfatteren (f. 1893) beretter om de mange kompromisser og indrømmelser alle blev underlagt naziregimet i Det Tredje Riges tid. Hans Fallada blev i september 1944 fængslet. Her skrev han, trods konstant overvågning, denne dagbog, som det lykkedes ham at smugle ud


Anmeldelser (6)


18. sep. 2013

Fascinerende skildringer af livet i Tyskland i 1930'erne efter nazisternes magtovertagelse, som særligt historisk interesserede læsere vil sætte pris på. Bogen er nem at læse og kan bruges bredt.

Den tyske forfatter Hans Fallada er især kendt for sine romaner, der foregår i mellemkrigstiden, fx Lille mand, hvad nu. Sidste år udkom romanen Alene i Berlin for første gang på dansk. Nu får vi så også lejlighed til at lære Fallada bedre at kende i hans fængselsdagbog fra 1944, hvor han fortæller episoder fra sit liv. Notaterne skrev han i fængslet med en næsten mikroskopisk skrift, som ikke umiddelbart lader sig tyde. Fallada husker tilbage på sin og hustruens tilværelse i 1930'erne, hvor en række smålige nazistiske magtstræbere gjorde alt for at genere ham. Fallada fortæller i en åbenhjertig selvkritisk og selvironisk stil, og det er tydeligt, hvor tynd en linje han som antinazistisk forfatter balancerede på i et samfund, hvor nogle af de mest tarvelige mennesker af partiet ophøjedes som konger. Fallada fortæller om sine forlæggere og den forgæves kulturkamp, censur og forfølgelse, nazisterne uafladeligt jagede anderledes tænkende med.

Den tyske kulturs opløsning efter nazisternes magtovertagelse er også mesterligt skildret i Victor Klemperers dagbog Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste.

Falladas letlæste fængselsdagbog fortjener mange læsere, som her kan komme tæt på dagligdagen for almindelige tyskere, der var underlagt nazisternes terrorregime.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Politiken

Af

Rune Engelbreth Larsen

d. 3. okt. 2013

Berlingske tidende

Af

Claes Kastholm Hansen

d. 20. okt. 2013

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 8. nov. 2013

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 11. okt. 2013

Jyllands-posten

Af

Mikael Busch

2013-10-19


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2014

Lydbog (cd-mp3)

2014

Bog

2013

Ebog

2013