Bøger / faglitteratur / undersøgelser

I hjertet af Danmark : institutioner og mentaliteter


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bred sociologisk og kulturel fremstilling, som beskriver det typisk danske. Gennem syv samfundsinstitutioner og syv mentale mønstre kombineret med 34 dybtgående interviews vises store variationer, men også fællestræk ved det at være dansk.

Indhold

Del I: Indledning (Fire danskere ; De fælles rammer om det danske ; Institutioner og mentaliteter - at være dansk med hoved, hænder eller hjerte) ; Del II: Syv søsterinstitutioner i Danmark (Familien - de mange slags ; Skolen - det fælles og det frie ; Flexicurity - arbejdsmarked og velfærdsstat ; Dagliglivet - arbejde, familie og fritid ; Civilsamfundet - den frie organisering ; Religionen - tro og praksis ; Nationen - at høre til det danske folk) ; Del III: Syv mentale mønstre i Danmark (Glæde over Danmark ; Tryghed, tillid lykke og (selv)tilfredshed ; Kollektivt orienteret individualisme ; Frihed, lighed og lille magtdistance ; Fællesskabet og forskellighederne ; At være sig selv ; Dansk på mange måder) ; Del IV: Konklusioner og perspektiver ; Del V: Tre alternative blikke på I hjertet af Danmark (Mehmet Ü. Necef: Forskellige fortællinger om danskere og indvandrere. Carl Pedersen: Kommentarer til I hjertet af Danmark. Rashmi Singla: Et alternativt blik på I hjertet af Danmark)


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2008

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 16. apr. 2008

Henvender sig til alle som på et forholdsvist jordnært, men videnskabeligt grundlag har interesse i studiet af dansk mentalitet og afdækning af det typisk nationale.

I den lange række af bøger der i de seneste år er udkommet om danskhed, dansk identitet m.v. belyser bogens 3 forfattere gennem 7 samfundsinstitutioner og 7 mentale mønstre det overordnede spørgsmål om hvad det vil sige at være dansk. Udover at der findes mange måder at leve på og at være på, rummer danskheden nogle grundlæggende fællestræk og mønstre, og det er dem, som bogen bl.a. på baggrund af interviews med 36 personer, forsøger at indkredse. Indvandrere er ikke medtaget, men 3 fagfolk har i bogens sidste del indarbejdet minoritetssynsvinkler på indholdet. De interviewedes udsagn suppleres med en række artefakter fra digte, sange, malerier, skønlitteratur mv. som illustrerer typiske danske mentalitetstræk.

Undersøgelsen er en del af Københavns Universitets satsningsområde Religion i det 21. århundrede Der findes ikke andre bøger om det at være dansker med dette metodologiske udgangspunkt.

Bogen leverer en meget levende, autoritativ og mangfoldig fortælling om det at være dansk og hvad dansk mentalitet er belyst gennem sociologiske studier, interviews, udpluk fra sange, malerier, skønlitteratur mv.


Sygeplejersken

Årg. 108, nr. 20 (2008)

af

af

Karen Ellen Spannow

Årg. 108, nr. 20 (2008)


Politiken

d. 3. maj 2008

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 3. maj 2008


Kristeligt dagblad

d. 16. apr. 2008

af

af

Povl Götke

d. 16. apr. 2008


Sønderjysk månedsskrift

2008, nr. 8

af

af

Inge Adriansen

2008, nr. 8


Chaos

Nr. 50 (2008)

af

af

Peter Lüchau

Nr. 50 (2008)


Præsteforeningens blad

Årg. 98, nr. 46 (2008)

af

af

Mary E. Holm-Larsen

Årg. 98, nr. 46 (2008)


Politik

Årg. 11, nr. 3 (2008)

af

af

Signe Kjær Jørgensen

Årg. 11, nr. 3 (2008)


Antropologi

Nr. 59/60 (2009)

af

af

Cecilie Rubow, Inger Sjørslev

Nr. 59/60 (2009)