Bøger / faglitteratur

Hysteriens tid


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
334 sider: ill.
Udgivet
2013
Ophav

Beskrivelse


På baggrund af samtidige journaler og forelæsninger fortælles om kvinder og mænd, som i Paris og Wien i årene 1870 til 1900 fik diagnosen hysteri.

Indhold

Hysterien - en dokumentation (Louise Augustine Gleizes (Hystero-epilepsi og rytmisk chorea / D. M. Bourneville & Paul Regnard. Louise Augustine Gleizes: Beretning om mine sansefornemmelser). Hysteri hos manden (J. M. Charcot: Seks tilfælde af hysteri hos manden). Den store hysteri (J. M. Charcot: Den store hysteri eller hystero-epilepsi). Professor Charcot (Sigmund Freud: Charcot). Frøken Anna O (Josef Breuer: Frøken Anna O. Bertha Pappenheim: Beretning om min sygdom). Frøken Elisabeth von R. (Sigmund Freud: Frøken Elisabeth von R)). Hysteriens gåde (Charcot og la Salpêtrière (La Salpêtrière. Paradigmernes kamp. Hysteriens elitekorps. Hinsides normen. Legemskunst. Den eksperimentelle medicin. Tæppefald). Hysteri i privaten (Privatpraktiserende nervelæge. Læreår. Kampen for virkelighed). Hysteriske massekonvulsioner)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2013

af

af

Grethe Lorentzen

d. 4. nov. 2013

Dokumentation af behandling af hysteri i 1800-tallets Paris og Wien. Kan også læses som medicinsk kultur-historie, og som en introduktion til Sigmund Freuds start på psykoanalysen. Den henvender sig primært til studerende, sekundært til historisk interesserede.

Norup, f. 1956, er undervisnings-adjudant, ph.d. Hysteriens tid er en sygehistorie om diagnosticerede hysterikere i slutningen af 1800-tallet. 1. del "Hysterien : en dokumentation" består af journaler, sygehistorier og forelæsninger over hysteri hentet fra Chargots hysteri- og epilepsiafdeling på La Salpêtriére-hospitalet i Paris, og fra Josef Breuers og Sigmund Freuds praksis i Wien. 2. del "Hysteriens gåde" indsætter hysteri i en social/kulturhistorisk sammenhæng. Vægtig dokumentation af henholdsvis den medicinsk-neurologiske og psykoanalytiske tilgang til behandling af hysteri hos mænd og kvinder. Rigt illustreret med fotos fra datiden, omfattende litteraturliste, samt billed- og ordliste.

Norups Femme machine : Charcot, Freud og den hypnotiserede krop kan læses på http://www.semikolon.au.dk/pdf/semikolon21.pdf. Hysteriens historie i Danmark 1875-1918 2000, specialeopgave.

Bogen er en omfattende dokumentation af behandling af hysteri i Paris og Wien i 1800-tallet med henholdsvis en medicinsk-neurologisk og psykoanalytisk tilgang, og med præsentation af primære kilder, oversat af Vagn Lyhne og Norup. Den har desuden underholdningsværdi for medicinsk-historisk interesserede. For større biblioteker.


Weekendavisen

d. 29. nov. 2013

af

af

Heidi Laura

d. 29. nov. 2013


Sår

Årg. 22, nr. 2 (2014)

af

af

Lisbeth Vorbeck

Årg. 22, nr. 2 (2014)Informationer og udgaver