Bøger / skønlitteratur / roman

Hvo intet vover


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
419 sider
Udgivet
2010
Ophav
Genre og form
roman, landliv
Originaludgave
2010

Beskrivelse


Marie og hendes veninde Kathrine rejser fra Samsø til hovedstaden, hvor de får arbejde hos en moderne slagtermester, der hurtigt påskønner Maries store evner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2010

af

af

Per Månson

d. 6. okt. 2010

En god roman til læsere af historiske og socialrealistiske bøger. Det naivistiske omslag signaler indholdet godt.

John Nehm har nu skrevet i 35 år og har stadig den sociale indignation som inspiration. De senere år har han skrevet 4 romaner med undertitlen "roman fra landet og byen". Denne her er før de øvrige og omhandler 1910-1911. Marie er et rigtigt jern af en tjenestepige, der efterstræbes af gårdmandens indskrænkede søn. Hun flytter derfor fra Samsø og får sammen med sin lidt mindre begavede veninde Katrine arbejde hos en københavnsk slagtermester, der hurtigt anderkender hendes store evner. Slagtermesteren har ambitioner, men hænger også på en række lejere med hver sine særheder. Selv om bogen er lidt rigeligt sort/hvid med den kvikke og ærlige Marie, de onde gårdmandsfolk og chefen som den nye tids mand, der ikke er hæmmet af fortidens klasseskel, men selv har arbejdet sig op og derfor påskønner flid, begavelse og ærlighed, er det en godt fortalt historie. At den tilmed rummer humor skal ikke komme den til last.

I modsætning til de øvrige bind med samme undertitel er det ikke en roman med udgangspunkt i den sjællandske Svalegården. Af andre sammenligninger kan nævnes gæve kvinder som Stenbæk Jensens serie om Thea.

En godt fortalt socialrealistisk roman om København før 1. verdenskrig.


Berlingske tidende

d. 3. dec. 2010

af

af

Niels Houkjær

d. 3. dec. 2010