Bøger / faglitteratur / biografier

Hvis det kan more dem, saa - : rundt om nogle af de første kvindelige sølv- og guldsmede i Danmark


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
132 sider: ill. (nogle i farver) ; 31 cm
Udgivet
2010
Ophav
Genre og form
biografier, bibliografier

Beskrivelse


Biografisk beskrivelse af 23 udvalgte kvinder, der trådte ind i sølv- og guldverden i første af halvdel af 1900-tallet. De var pionerer for de kvindelige sølv- og guldsmede, der i dag udgør en stor del af udøverne af det ædle håndværk.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. dec. 2010

af

af

Rikke Bruun

d. 29. dec. 2010

Læsere med interesse for guld- og sølvsmedebranchen vil finde mange historiske detaljer i denne bog. Bogen beskriver også et stykke dansk kvindehistorie.

Forfatteren er smykkekunstner, og hun beskriver i denne bog 23 kvinder med tilknytning til det danske sølv- og guldsmedemiljø. Kvinderne var at finde i branchen fra omkring år 1900 og frem. Biografierne er ikke kun af de enkelte kvinder - der medtages også oplysninger om kvindernes familie. Biografierne er meget detaljerede mht. personer og årstal. Portrætterne fortæller en historie om kvinders vilkår i en mandsdomineret branche på et tidspunkt, hvor der ikke var mange kvinder på arbejdsmarkedet. Desværre kommer portrætterne ofte til at virke mere som en opremsende slægtshistorie end et portræt af kvindernes virke som sølv- og guldsmede. Bogen er illustreret med fotos af kvinderne og deres værker, og den har en udførlig kildeangivelse.

I 2010 udgav Vejen Museum et portræt af Mogens Ballin, Mogens Ballins Værksted, som også ofte nævnes i nærværende bog.

Vibeke Maarssø har lavet et grundigt researcharbejde på 23 kvinder med tilknytning til sølv- og guldsmedebranchen i starten af 1900-tallet. Bogen fortæller et stykke dansk kvindehistorie, men desværre virker portrætterne lidt opremsende.