Bøger / faglitteratur til børn

Hvem er sigøjnerne?


Beskrivelse


Om deres nedstamning, fordomme og myter omkring dem, deres ritualer, boligforhold, fester, vandringer, musik, arbejde, familie samt deres placering i Europa.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Thaarup

d. 18. dec. 2018

I serien foreligger nu ca. 30 bd. omhandlende aktuelle temaer indenfor befolkningsforhold, international politik, religion og økomomi m.v. Bogen om sigøjnerne er læsepædagogisk bearbejdet ogkan anvendes af de ældeste folkeskoleelever og voksne. Forf. romaner om det at være fremmed. Også fotografen JB er født i Polen, kom til DK i 1969 og beskæftiger sig som pressefotograf specielt medøsteuropæiske forhold. Forfatterens definition på en sigøjner er enhver, hvis liv er blevet påvirket af, at han eller hun er blevet opfattet som sigøjner. Som folkegrupper er der utallige myter ogløgne om dem, kobinationen af deres livsstil, afstramning og sprog gør dem til noget særligt i omverdenens øjne. AF fremhæver deres fleksibilitet og interne sammenhold som livsnødvendige i enusikker tilværelse, og anser familiens arbejdsfælleskab for det, der muliggør tilpasningen til stadige forandringer uden at blive helt rodløse. Også selvrespekt og uafhængighed er nødvendige for atoverleve. AF harbegrænset plads til et stort emne, fremstillingen er derfor noget sporadisk, men bogen kan bruges som en aktuel orientering, nu da forandringerne i Europa i høj grad også påvirkersigøjnernes stilling og rettigheder.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen

d. 18. dec. 2018

Sigøjnerne har ikke nogen officiel historieskrivning, derfor vil vores - gadjo, dvs ikkesigøjnere - viden om dem aldrig blive komplet. Forfatteren har fra sin tidligste barndom i fødelandet,Polen, haft møder med sigøjnere og herved fået samlet stor forståelse og viden om dem. Bogen giver et virkelig grundigt indblik i sigøjnernes historie, levevis, deres familiesammenhold og ritualer,hvoraf mange dog er så hemmelige, at de ikke må beskrives. Det er måske det, der gør, at vi betragter dem som et 'folk'. De er efterkommere af euroasiatiske nomader, og sigøjnersproget romani eroprindeligt gamle indiske dialekter med islæt af persisk, tyrkisk, slavisk, armensk og nygræsk. De har stort set altid været forfulgt p.g.a. deres 'mærkelige' levevis, men sammenholdet,traditionerne, deres fremragende håndværkskunnen, musikken og dansen og ikke mindst tavshedspligten, har båret dem igennem alle grusomme forfølgelser og gjort dem til et folk med selvrespekt,uafhængighed og frihed. Sproget ibogen er meget informationsmættet og kræver gode læsere i 8-10 kl. Illustrationerne er velanbragte s/h fotos og tegninger. Bogen er en flot afløser/supplement tilAlbert: Sigøjnere er et folk , fra 1982, som er for de lidt yngre elever.


Geografisk orientering

Årg. 24, nr. 6 (1994)

af

af

Jane Buus Sørensen

Årg. 24, nr. 6 (1994)


Kristeligt dagblad

d. 10. aug. 1994

af

af

Henrik Døcker

d. 10. aug. 1994


Folkeskolen

Årg. 112, nr. 1/2 (1995)

af

af

Bergthóra S. Kristjánsdóttir

Årg. 112, nr. 1/2 (1995)


Det fri aktuelt

d. 12. aug. 1994

af

af

Anne-Marie Gregersen

d. 12. aug. 1994


Weekendavisen

d. 2. sep. 1994

af

af

Bent Blüdnikow

d. 2. sep. 1994