Bøger / faglitteratur

Hvem ejer skolefaget historie? : en kritik af overgreb på kulturarv og fagtradition


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Kommentarer til de senere års historiedebat om kronologi, kulturarv, kanon og fagets formål. Desuden bud på, hvordan der på et fagligt lødigt grundlag kan dæmmes op for historieløsheden i skolefaget.

Indhold

Hvorfor historiekanon nu? ; For og imod kanon ; Forsvar for fortiden og den trælse kronologi ; Kulturarv - identitet og kulturel frisættelse ; Demokratisme og historiefiktion ; Kanon - utopi og læseplansarbejdets hårde virkelighed


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 16. apr. 2008

Aktuel bog om historieløsheden i skolens undervisning og om fornuftig anvendelse af kulturarv og historiekanon. Den henvender sig til fagfolk og engagerede forældre fx i skolebestyrelserne.

Som forfatteren skriver, er der en uforenelig modsætning mellem den almindelige opfattelse af skolefaget histories formål og det syn på undervisningen, som uddannelseseksperterne repræsenterer. Gennem 6 velskrevne kapitler redegør han for sit syn på historiekanon, elevcentreret undervisning og læseplansarbejdet. Endelig bringes en oversigt over centrale fagdokumenter med relevante internethenvisninger. Forfatteren er gymnasielærer, debattør og ph.d. i historie på en afhandling om historieløshed i folkeskolens historieundervisning.

Forfatteren har tidligere skrevet om Historiekanon, kulturkonservatisme og venstrekommunitarisme 1971-94 i Kritik (2007 nr. 184). Historiekanonen ses i Rapport fra Udvalget til styrkelse af historie i folkeskolen, 2006.

I denne aktuelle og vigtige debatbog om historiefaget som skolefag gør forfatteren op med den elevcentrerede undervisning og sætter fokus på kulturarven og faktuel historisk viden. Han mener, at hovedfokus skal være generationernes kulturarv og ikke elevernes livshorisont. Endelig mener han, at historie ikke skal være en variant af samtidsorientering. Bogen har allerede skabt megen debat i dagbladene. Den vil derfor give læserne chancen for at deltage i den verserende diskussion. Veldokumenteret og godt skrevet.


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 12 (2008)

af

af

Sten Larsen

Årg. 125, nr. 12 (2008)


Berlingske tidende

d. 12. apr. 2008

af

af

Mikael Jalving

d. 12. apr. 2008


Jyllands-posten

d. 9. apr. 2008

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 9. apr. 2008


Historie & samfundsfag

Årg. 47, nr. 3 (2008)

af

af

Lars Haastrup

Årg. 47, nr. 3 (2008)