Bøger / faglitteratur

Hvad er mennesket? : antropologi i pragmatisk perspektiv


Beskrivelse


Filosofisk værk om mennesket som art, skrevet i 1796-97 og baseret på forelæsninger. Karakteriserende ord i sproget, som viser aspekter af mennesket, gennemgås, bl.a. hvad angår forstand, dømmekraft, fornuft, sanser, lyst og begær.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2015

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 9. okt. 2015

Klassisk værk af en af de helt store klassiske filosoffer henvendt til viderekommende filosofiinteresserede.

Værket er skrevet i 1796-97 og baseret på forelæsninger. Emnet er mennesket som art, og hundredvis af karakteriserende ord i sproget som viser aspekter af mennesket, gennemgås minutiøst. Bl.a. hvad angår forstand, dømmekraft, fornuft, sanser, lyst og begær. Eksemplerne er hentet i datidens stærkt rangdelte samfund og fortrinsvis fra den mandlige overklasse. Oversætterens introduktion sætter værket ind i konteksten, Kants øvrige produktion.

Bogen viser en ret upåagtet side af Kant der ellers er mest kendt for sine tanker om moral og filosofi. Værket kan måske især bruges til at klarlægge et syn på mennesket som art, præget af datidens samfund hvor moralen fx skulle godtgøre umyndiggørelse af kvinder og almuen. I forhold til andre værker af Kant er den lettere tilgængelig, men stilen dog akademisk med mange noter. Et godt kendskab til perioden vil være en fordel for forståelsen af bogen.

Kant er en af allerstørste filosoffer gennem tiderne og en lang række af hans værker findes på dansk. På grund af sit emne føjer den et vigtigt aspekt til Kants øvrige og mere kendte hovedværker.


Weekendavisen

d. 30. okt. 2015

af

af

Asker Hedegaard Boye

d. 30. okt. 2015