Bøger / faglitteratur til børn / vejledninger

Huler hele året


Beskrivelse


Anvisninger på bygning af huler og hytter med årstidens materialer og med forbillede i rigtige hytter og huse såsom eskimoisk iglo, afrikansk grenhytte, grubehus fra vikingetiden og mongolsk ger.
Side 8-9: Telte (af grene og tæpper); side 10-11: Hytter (af pilegrene); side 16-19: Iglooer; side 28-31: Bivuakker (af grene og bregner); side 42-47: Tipier (af rafter og lagner).

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 1997

af

af

Lars Larsen

d. 30. okt. 1997

En indbydende og inspirerende bog om huler, hytter og telte bygget af årstidens materialer. Den første om emnet i mange år bortset fra Anette Holdensens Huler & hytter af skrot og skrammel (9719). I 12 kapitler på 2-6 sider beskrives huler, hytter og telte med grundige materiale- og byggevejledninger. I den lette ende er der anvisning på løvhuler, pilehytter, huler af halmballer og lette telte. Til de lidt mere øvede er der kapitler om granhuler og igloer, og i den helt svære ende er der anvisning på en trætophytte og på hytter og telte fra forskellige lande og tider. F.eks. et grubehus fra vikingetiden, en mongolsk ger og en indiansk tipi. Det vrimler med instruktive farvefotos i forskellige størrelser samt enkelte tegninger. Bogen er let at læse og den 3-spaltede tekst er fuld af nyttige oplysninger. Den kan bruges af børn fra 10 år, og med voksenhjælp kan mindre børn også være med.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 1997

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 30. okt. 1997

Den farveflotte og veltilrettelagte bog giver anvisning på bygning af 12 forskellige huler efter inspiration fra naturfolks hustyper. Gode og letforståelige forklaringer i en enkel tekst i tre spalter suppleres med et væld af informative farvefotos. Teksten er mest henvendt til den voksne hjælper. Den siger egentlig det samme som billederne viser, men supplerer med materialeoversigter og giver både gode råd og advarsler om vanskeligheder og farer. Alt virker afprøvet og erfaret. Illustrationerne i skiftende formater er fotos ikke bare af det færdige bygningsværk, men også af detaljer og forstadier til forståelse af fremstillingen. Enkelte farvetegninger supplerer fotografiernes oplysninger. Det er en bog, der må få det til at krible i børn i mange aldersgrupper. Her er helt enkle løvhytter og bivuaklignende huler, der kan bygges af førskolebørn, grenhytter fra Afrika og en eskimoisk iglo, men også større projekter som et vikingegrubehus, en mongolsk ger og en stor indianertipi, der kræver en samarbejdende gruppe med nogen voksenhjælp. Bogens eksempler virker mere saglige og nøgterne end de kreative og skulpturagtige huler i Holdensens tilsvarende Huler & hytter (97/19).