Bøger / skønlitteratur / digte

Højdepunkter : digte i udvalg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
85 sider
Udgivet
2009
Ophav
Genre og form
digte

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2009

af

af

Jens Hjøllund

d. 14. apr. 2009

Et lille, superkoncentreret digtudvalg som ikke bare er højdepunkter i Jørgen Gustava Brandts forfatterskab, men i moderne dansk poesi i det hele taget.

Med 43 digtsamlinger - fra Korn i Pelegs Mark, 1949, til Begyndelser, 2005 - hører JGB's lyriske forfatterskab til et af de mest omfangsrige i dansk litteratur. At det også vægter tungt, når det drejer sig om kvalitet, er dette lille, komprimerede udvalg af højdepunkter et godt udtryk for. I anledning af at JGB i år ville være fyldt 80 år har Asger Schnack med sikker hånd sammensat et udvalg der i koncentrat rummer eksempler på den helt personlige og uforlignelige sproglige musikalitet og stemmeføring i JGB's digte, hvadenten de udspiller sig i Italien, i Indre By, eller i det elskede, gråtonede Dragør. I alle tilfælde med en eminent sans for pausen, mellemrummet hvor alt og intet sker.

Der findes flere større og mindre udvalg af JGB's lyrik. Det seneste er forfatterens eget omfattende, kronologiske udvalg i tre bind, Digte 1946-1996 som udkom i 1997.

Med bogens fysiske begrænsning er der af gode grunde ikke blevet plads til JGB's længere serier og suiter af digte, med det er ikke desto mindre en fremragende introduktion til en lyriker, som bør være tilgængelig på enhver lyrikhylde.


Kristeligt dagblad

d. 11. apr. 2009

af

af

Peter Stein Larsen

d. 11. apr. 2009


Weekendavisen

d. 17. apr. 2009

af

af

Lars Bukdahl

d. 17. apr. 2009