Gå til indholdHjernen styrer vægten


Detaljer

Seneste udgave, bog


Anmeldelser (3)


4. jan. 2011

For mennesker der vil dybere ind i mysteriet omkring vægtkontrol. Vi er ovre i den lidt mere nørdede afdeling af slankelitteraturen, hvor man søger om bag fænomenerne - denne gang med hjerneforskningsvinklen.

Bogen er skrevet af en hjerneforsker og en journalist med speciale i sundhed og medicin. Udgangspunktet for bogen er hjernens belønningssystem, som i mange henseender styrer vores adfærd. Ikke mindst når det gælder fødeindtag. Bogen videregiver i populær form hjerneforskningens landvindinger, når det gælder vægtkontrol. Det er ikke maven, der er sulten, når vi længes efter et stykke kage eller chokolade. Det kan være en god idé at forstå hjernens belønningssystem, hvis man vil tabe sig. På den måde samarbejder man med hjernen i stedet for at modarbejde dens signaler. En vigtig pointe er, at man ikke må sulte sig. Men af endnu større vigtighed er at vælge en kost, der stabiliserer blodsukkerbalancen. Stressniveau, søvn og motion er andre faktorer, der har stor indflydelse. Kalorietælling og tallerkenmodel er bandlyst. Bogen præsenterer en del teori i populær form, og viser med et gennemgående eksempel - Margareta, der med begavelse og kreativitet gik 60 kg. ned i vægt - hvordan hun ændrede sine vaner.

Samme kostbudskaber findes i bøger om glykæmisk index fx Blodsukkerblues : en bog om glykæmisk indeks, 2003, men hjernevinklen er særlig for denne bog.

Fornuftig og veldokumenteret bog om, hvordan man ved at samarbejde med hjernens belønningssystem kan tabe sig.

Lektørudtalelse

Af

Alma Lind Jensen

Berlingske tidende

Af

Lars Henrik Aagaard

d. 28. jan. 2011

I form

Af

Erik Skovenborg

2011, nr. 5


Informationer og udgaver

Bog

2010