Bøger / faglitteratur

Hjemstavn og verdensborgerskab : tanker om at være i verden med både rødder og vinger


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Hjemstavn og verdensborgerskab : begrundelse for at skrive bogen - overblik over den og målgruppen ; Hjemstavn og verdensborgerskab i et europæisk og dansk historisk perspektiv ; En kritisk analsye af hjemstavns- og verdensborgerskabsfjendebilleder i den aktuelle værdidebat i Danmark ; Skitse til en naturfilosofi der kan forene hjemstavn og verdensborgerskab ; Menneskesyn og etik i den filosofi der forener hjemstavn og verdensborgerskab ; Dansk hjemstavnslitteratur i et verdensborgerskabsperspektiv ; Danske hjemstavnsbilleder i et verdensborgerskabsperspektiv ; Dansk hjemstavnssind som rod og vinger ; Dansk hjemstavnsfællesskab med rødder og vinger ; Et individ med kosmisk hjemstavn og verdensborgerskab i naturen


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2013

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 28. jan. 2013

Henvender sig til dem, der er interesseret i at læse om national identitet, globalisering og livsanskuelser. Skrevet på alment niveau.

Bogen har det formål at beskrive, hvordan mennesker kan leve med både rødder og vinger. Forfatterens anskuelse er, at det er vigtigt at kende sin baggrund og samtidig være åben for andre(s) verdensyn og andre kulturer. Bogen har meget faktuelt stof, men er skrevet essayistisk om temaerne fædrelandskærlighed, kosmopolitisme, fællesskaber på tværs af lande. Temaerne eksemplificeres dels af beskrivelse og fortolkning af hjemstavnslitteratur og hjemstavnsbilleder primært i Danmark og Europa. Dels af omtale af filosoffer, forfattere og kulturpersonligheder i forskellige perioder, romantikken, kulturradikalismen, det tyvende århundrede med nationalistiske bevægelser og 1960'erne med rejsedrømme ude i den store verden. Forfatteren skriver om nutidens værdidebat om globalisering og nationalisme fx Dansk Folkeparti. Bogens sigte synes vedkommende. Den har et historisk perspektiv og er part i nutidens debat. Forfatteren er 70 år og har skrevet andre bøger i samme filosofiske, debatterende stil.

Det er svært at finde litteratur, der er helt magen til og på samme niveau. Men Rødder og fødder, 2006, af Thomas Hylland Eriksen omhandler også kulturel identitet.

Interessant bog af filosofisk art. Pga. den essayistiske stil og manglende register kan den være svær at bruge til opgaver.



Informationer og udgaver