Gå til indholdHitlers indre fjender : den tyske modstandskamp 1933-1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

399 sider: ill.

Udgivet

2008

Originaludgave

2008


Beskrivelse


Modstandskampen i det nazistiske Tyskland, især den militære modstand, der kulminerede i attentatet mod Hitler den 20. juli 1944


Anmeldelser (6)


11. nov. 2008

For videregående historisk interesserede.

Ved Hitlers magtovertagelse 1933 gik al organiseret modstand i opløsning eller blev udmanøvreret. Den efterfølgende økonomiske opblomstring og det bratte fald i arbejdsløsheden pacificerede arbejderbevægelsen, mens andre groft undervurderede Hitler som en døgnflue. Den efterfølgende opposition kom derfor i starten fra enkeltpersoner og smågrupper. Civilt var den koncentreret om Leipzigs borgmester Goerdeler og folk i udenrigsministeriet, men manifesterede sig især blandt tyske officerer. En fælles hæmsko var dog ubeslutsomheden og manglen på en decideret leder. Vilkårene blev heller ikke lettere af, at den allierede appeasement strategi gang på gang tog vinden ud af sejlene på de militære kupplaner. Bogen koncentrerer sig i det væsentligste om modstanden og de konkrete tiltag i værnemagtsregi, som udmøntede sig i flere mislykkede attentater med kulmination i Stauffenbergs berømte bombe i Rastenburg 20. juli 1944. Bogen er særdeles interessant og væsentlig men også ret detaljeret og ofte på højt abstraktionsniveau. Fest har flere væsentlige værker om perioden bag sig, og det kan undre, at dette værk fra 1994 først oversættes nu.

Bortset fra omtale af den militære modstand i den nye Wehrmacht : Hitlers hær intet nyere om emnet.

En udmærket væsentlig og længe savnet men også meget detaljeret bog med fyldig beskrivelse og analyse af den tyske civile og militære modstand mod Hitler. Primært for videregående historisk interesserede.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Berlingske tidende

Af

Søren Kassebeer

d. 3. dec. 2008

Jyllands-posten

Af

Michael Busch

d. 18. dec. 2008

Politiken

Af

Henrik Lundtofte

d. 6. dec. 2008

Kristeligt dagblad

Af

Moritz Schramm

d. 15. nov. 2008

Weekendavisen

Af

Steen Andersen

d. 31. dec. 2008


Informationer og udgaver

Bog

2008