Bøger / faglitteratur

Historiens forvandlinger : historiebrug fra monumenter til oplevelsesøkonomi


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Indkredsning af et nyt forskingsfelt i historieforskingen: historiebrug. Forfattere viser hvordan historien konstant ændrer sig fordi vi hele tiden - bevidst og ubevidst - skaber, fastholder og reformulerer historien.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2010

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. aug. 2010

Uhyre interessant bog om måden, hvorpå historien bruges og misbruges. Fra forfatterens side er bogen skrevet til undervisningsbrug på de højere læreanstalter, hvorfor den også har mange fagudtryk og komplekse fremstillinger, men en række af bogens spændende eksempler på historiebrug kan også læses af den erfarne historieinteresserede.

Niels Kayser Nielsen er lektor i kulturhistorie ved Aarhus Universitet, og i sin nye bog giver han helt uventede eksempler på brugen af historien gennem tiden. I afsnittet om kulturhistorisk historiebrug fortæller Kayser Nielsen fx veloplagt om brugen af musik som nationalt pejlemærke, herunder baggrunden for nationalmelodierne i Europa. Men kampen om historien har jo også haft store menneskelige tragedier i sit kølvand, både når et krav om historisk retfærdighed udløser krig og forfølgelse, eller når en historisk begivenhed skal udslettes og glemmes. I bogen er der mange eksempler på dette fra Finland, Rusland, Tyskland og Polen. Bogen har et fint register, smagfuld forside og appellerende bagsidetekst.

Det falder umiddelbart for at sammenligne de historiske fremstillinger med Uffe Østergaards bøger om Europa, mens overvejelserne om historiefaget også kan findes i Bernhard Jensens helt nye bog Hvad er historie.

Bogen er spækket med spændende og aktuelle eksempler for den historieinteresserede læser, som dog skal læse hurtigt over bogens historievidenskabelige betragtninger og fagtermer, der retter sig mod studerende ved læreanstalterne.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 189 (2011)

af

af

Knud Holck Andersen

Nr. 189 (2011)