Gå til indhold



Himmelstormer : efterfulgt af Digt til Gud og mennesket


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

206 sider

Udgivet

2016

genre/form

digte



Originaludgave

2016


Beskrivelse


Surrealistiske digte og prosalyriske tekster, som puffer til grænserne for menneskets spiritualitet, sanser og bevidsthed


Anmeldelser (1)


4. jul. 2016

Spirituelle, surrealistiske digte og prosatekster af den franske kultforfatter René Daumal. Til forundring og begejstring blandt (især unge) lyriknørder.

René Daumal (1908-1944) er et af Frankrigs betydningsfulde men oversete forfatterskaber. Han var meget optaget af tidens surrealistiske strømninger og havde et indgående kendskab til orientalsk tænkning og indisk filosofi. "Himmelstormer" er digte og korte prosalyriske tekster, en del af dem næsten fragmenter. Værket er Daumals bogdebut fra 1936. Nogle år inden havde han skrevet (men ikke fået publiceret) det religionskritiske "Digt til Gud og mennesket", som her er på dansk i forlængelse af "Himmelstormer".

Det surrealistiske og spirituelle giver teksterne en åbenhed og kompleksitet, hvor afsøgning af grænser i sprog, sanser og bevidsthed gør dem dybt fascinerende, mangetydige og svære. Man kan sidde og gumle længe på teksterne og være draget af deres univers uden egentlig at forstå dem. Selv om Daumal er surrealist, synes jeg, at meget i hans tekster er i familie med symbolisterne fra generationen tidligere. Fint omslag. Lommeformat.

På dansk har vi tidligere fået forfatterens uafsluttede og posthumt udgivne roman Mont Analogue


. Daumal-læsere kan også findes blandt dem, der læser de franske modernister og symbolister fra generationen før ham, især Rimbaud men også fx Mallarmé og VerlainePå dansk har vi tidligere fået forfatterens uafsluttede og posthumt udgivne roman Mont Analogue. Daumal-læsere kan også findes blandt dem, der læser de franske modernister og symbolister fra generationen før ham, især Rimbaud men også fx Mallarmé og Verlaine.

Lektørudtalelse

Af

Marianne Majgaard Jensen


Informationer og udgaver

Bog

2016

Ebog

2016