Gå til indholdHerremanden : en adelig families storhed og fald


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

219 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2013

Originaludgave

2013


Beskrivelse


Historien om godsejer Emil von Holstein-Rathlou (1849-1919) og hans familie på Rathlousdal fortælles også som historien om dansk landadels ekstravagante livsstil i perioden, et stigende politisk pres på adelen og om en familie der splittes og går i opløsning


Anmeldelser (9)


12. nov. 2013

Bredt anvendelig og smukt illustreret bog om den adelige familie på Rathlousdal ved Odder. De mange vidunderlige billeder gør bogen spændende at bladre i, og den skal nok af sig selv blive taget i udstillinger.

Bogens undertitel er "en adelig families storhed og fald", og det gør den spændende at læse, også selv om man aldrig før har hørt om stamhuset Rathlousdal og adelsfamilien Holstein-Rathlou. Hovedpersonen og herremanden er Emil von Holstein-Rathlou, der blev født i 1849 - det samme år, hvor vores nye grundlov blev vedtaget, hvilket skulle få stor betydning for denne adelsfamilie, der tidligere nød mange privilegier. Bogen fortæller om adelsfamiliens liv i sus og dus, der ofte bød på store middage og anden selskabelighed, fx herregårdsjagter. Herremanden og hans hustru har dog også et stridbart sind, og de geråder i strid med både naboer, søskende og egne børn, som de slår hånden af. Denne sørgelige historie fortæller de to historikere ved Moesgaard, Eva Schmidt og Jesper Laursen, godt og ligetil. Dertil kommer de mange dejlige fotografier, som yderligere løfter bogen.

I 2012 udgav tidligere lektor ved Arkitektskolen, Eric Pettersson, en bog om Rathlousdals historie. Den nye bog har fokus på Emil von Holstein-Rathlou og hans tid som ejer af herregården og dens deroute.

En meget velfortalt og interessant bog om en adelsfamilies dybe fald fra de høje, respektable tinder. Bogens mange smukke fotografier gør den yderst attraktiv at bladre i.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Jyllands-posten

Af

Gerhardt Eriksen

d. 20. dec. 2013

Politiken

Af

Søren Ryge Petersen

d. 10. jan. 2014

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 28. dec. 2013

Information

Af

Georg Metz

d. 8. jan. 2014

Temp

Af

Carsten Porskrog Rasmussen

Nr. 9 (2014)

Antik & auktion

Af

Hanna Nielsen

2014, nr. 2

Personalhistorisk tidsskrift

Af

Stella Borne Mikkelsen

2014

Jæger

Af

Steen Axel Hansen

Årg. 23, nr. 2 (2014)


Informationer og udgaver

Bog

2013