Bøger / faglitteratur til børn / roman

Helt alene


Beskrivelse


Råd og vejledning til unge om ensomhed, hvordan den overvindes og ideer til hvordan man får selvtillid og mod på at knytte kontakter til andre.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2003

af

af

Britta Liboriussen

d. 17. mar. 2003

Selvhjælpsbog for børn og unge fra ca. 12 år. Ensomhed er et stort problem for unge. Det har forfatteren sat sig for at hjælpe med at løse. Derfor denne bog med gode råd om, hvordan man kommer ud af ensomheden. Her er kapitler om, hvad ensomhed er, om at overvinde ensomhed og om den nødvendige ensomhed. Forfatteren omtaler de store fysiske og psykiske ændringer, der sker i puberteten. Ændringer, der får den unge til at føle sig fremmed i sin egen krop, og som ændrer forholdet til omverdenen. Herefter kommer forfatteren med gode råd om, hvad den unge kan gøre for at overvinde ensomheden. Der er råd om gøre noget for familien og vennerne, at engagere sig i skoler og klubber og i spejderbevægelsen. Der er også relevante telefonnumre og webadresser, hvor den unge kan hente hjælp og råd. I sidste kapitel kommer forfatteren ind på, at ensomhed er nødvendig for at finde sig selv. Som afslutning forslag til læsning. Bogen er letlæselig, og emnet er aktuelt. Der er ikke andre bøger af denne type for aldersgruppen. Jeg synes dog ikke, bogen er helt vellykket. Der er en lidt forældreagtig, formynderisk tone, samtidig med at forfatteren tilstræber en frisk, ungdommelig stil. Måske kan den unge opfatte forfatteren som en god voksenven, men stilen kan også virke bedrevidende. Bogen er illustreret med masser af humoristiske tegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2003

af

af

Mads Overmark (skole)

d. 17. mar. 2003

I den meget omtumlede periode hvor krop og sjæl udsættes for forandringer, kan man nemt komme til at føle sig ensom. Denne bog forsøger at hjælpe den unge (fra ca. 12 år) med analyse og gode råd. Den begynder med at afklare i hvilke sammenhænge, man kan føle sig ensom og søger at kaste lys over årsagerne. Der følges op med nogle forslag til, hvad den unge kan gøre for at bedre sin situation. Bogens grundholdning er, at alle har noget at give andre, samt at man bliver nødt til aktivt at gå ind i problemløsningen. På den baggrund konkluderes der, at det af og til er nødvendigt at være alene for at få fred til at få styr på sig selv. Der skal arbejdes med selvværdet gennem aktiviteter alene eller sammen med andre. Bagest i bogen er der adresser til steder, man kan henvende sig, hvis der er behov for nogle at snakke med. Der er også spørgsmål til læseren, som kan sætte udviklingsprocessen igang. Teksten er sat med læsevenlige typer og med dobbelt linieafstand. Sprogligt veksler den mellem friskt, ungt sprog og et mere akademisk. Der er mange pudsige farveillustrationer, der kan hjælpe den unge til at smile lidt af sig selv. Bogen kan udleveres til de, som har behovet, eller den kan anvendes i projektarbejder, hvor dens forslag kan tages op til vurdering.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 48 (2003)

af

af

Annette Westrup

Årg. 120, nr. 48 (2003)


Information

d. 9. apr. 2003

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 9. apr. 2003



Informationer og udgaver