Bøger / faglitteratur / bibliografier

Hele samfundets eje : bygningsfredning i 100 år


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En skildring af tiden op til vedtagelsen af den første danske bygningsfredningslov. Derudover fokus på tidligere og senere fredninger, loven og dens justeringer og praksis.

Indhold

  • Fredning og bevaring før bygningsfredningsloven / Claus M. Smidt

  • De første fredninger / Claus M. Smidt

  • Det særlige bygningssyn / Allan Tønnesen

  • De senere fredninger / Allan Tønnesen

  • De glemte haver / Kirsten Lund-Andersen

  • De kongelige haver / Jens Hendeliowitz

  • De fredede bygninger i landdistrikterne / Torben Lindegaard Jensen

  • Håndtering af de fredede bygninger 1918-2018 / Ulla Kjær

  • Fredningsgennemgangen : resultater og konsekvenser / Hanne Christensen

  • Bygningsfredning og ejendomsret : ekspropriation og andre ejendomsretlige begrænsninger i bygningsfredningens navn / Mikael K. Fogde

Se alle (11)

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2018

af

af

Lars Ovesen

d. 16. mar. 2018

Nyder du også synet af de mange fredede bygninger på landet og i byerne? Dette skyldes blandt andet Danmarks bygningsfredning af 1918. Læs her om loven og om dens påvirkning eller nyd nogle af de mange billeder. For den arkitektturinteresserede, men også for den opgaveskrivende.

Bogen indledes med et kort forord, der blandt andet beskriver baggrunden for bogens tilblivelse. Herefter følger beskrivelse af situationen inden loven for derefter at beskrive "det særlige bygningssyn". Følgende beskrives de første fredninger for derefter, kronologisk, at beskrive senere fredninger i Danmark sluttende i 2017. Så kommer turen til haverne samt fredede bygninger i landdistrekterne, hvorefter håndteringen af fredede bygninger beskrives. Slutteligt følger en fredningsgennemgang samt en beskrivelse af ekspropriation og andre ejendomsretlige begrænsninger.

Beskrivelserne af de mange fredede bygninger fungerer glimrende og som læser fornemmer man vigtigheden af fredninger. Teksten er veldokumenteret og grundig og kapitlerne afsluttes med en noteliste der giver mulighed for videre fordybning. Jeg har brugt nogle timer i selskab med bogen og er bestemt ikke skuffet.

For yderligere litteratur om bygningsfredning se: De bevarer Danmark - kærlighed til fredede huseBevaringsværdige bygninger i landdistrikterne eller Bevaringsværdige bygninger i landdistrikterneFor yderligere litteratur om bygningsfredning se: De bevarer Danmark - kærlighed til fredede huse eller .


By og land

2018, nr. 120

af

af

Helge Torm

2018, nr. 120