Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hekseskolen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
191 sider
Udgivet
1994
Ophav
Genre og form
roman, fantasy, sjove bøger
Målgruppe

For 12-14-årige

Originaludgave
1983

Beskrivelse


På den rædsomme kostskole Larwood House har mange af eleverne magiske evner. Det giver problemer, for Inkvisitionen brænder hekse! Til sidst kan kun ærkemagikeren Chrestomanci hjælpe.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Ærkemagikeren Chant med de 9 liv -eller Chrestomanci som han også hedder, har rejst frem og tilbage mellem forskellige parallelle verdener i Diana Wynne Jones serie, der udkom for 10 år siden,men som først er oversat nu. I dette 4. og sidste bind optræder magikeren endnu en gang som den magt, der frelser verden. Forfatteren har skabt sit eget magiske univers, som læseren overgiver sigtil. Bogen foregår på en engelsk kostskole, hvor heksebørn trues af inkvisitorerne. Det er forbudt at være heks, og alle mistænker 7.y's to outsidere Nan og Charles for at udøve magi. De såkaldtnormale børn lægger ikke fingrene imellem, når det gælder om at afsløre heksene. En systematisk forfølgelse tvinger de to til at bruge deres magiske kræfter. Da de ikke ser nogen anden måde atundslippe bålet på, tilkalder de ærkemagikeren Chrestomanci, og han sætter verden og dens indbyggere på plads. Mange viser sig at være noget ganske andet, end det de giver sig ud for. Hvert afseriens fire bind kan læsesselvstændigt. Bogen har ingen undervisningsrelevans, men er spændende fritidslæsning på mellemtrinet. Tidligere bind: Christopher Chants ni liv, Et fortryllet liv,Magikerne i Caprona.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil Kappel Schmidt

d. 18. dec. 2018

Den fjerde Chrestomanci-bog på dansk foregår på en engelsk kostskole af den hjerteløse, fugtige og kolde type, hvor både elever og lærere mistrives. (Tidl. bøger i serien: Magikerne i Caprona,1990, Etfortryllet liv, 1991 og Christopher Chants ni liv, 1992). Flere af eleverne opdager, at de har magiske evner, og da Inkvisitionen er særdeles aktiv og effektiv, og hekseri straffes medbålbrænding, må de skjule deres anlæg. Samtidig er det fristende at udnytte de muligheder, samme anlæg giver, og her folder forfatteren sig rigtig ud i gakkede optrin på højde med f.eks. RoaldDahl. Men tilsidst har kernegruppen af 'skabsmagikere' bragt sig i en sådan knibe, at de må tilkalde hjælp via 'heksenes flugtrute'. Chrestomanci, der optræder som overinkvisitor Chant, ankommerfra en af de parallelle verdener i Jones' kosmologi og opklarer, hvorfor denne verden er fejludviklet og f.eks. har de strenge sanktioner mod hekseri. Det skyldes Guy Fawkes' mislykkede sprængningaf Parlamentet i London i1605 - en begivenhed, som engelske børn stadig fejrer med bål og fyrværkeri. Der er flere henvisninger til engelske børnelege, som danske børn næppe kender, men til trodsherfor er det en spændende, sprudlende morsom heksebog for store børn - fra ca. 12 år.