Bøger / faglitteratur

Heidegger og jøderne : de "sorte hæfter"


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
390 sider
Udgivet
2015
Ophav

Beskrivelse


Analyse af filosoffen Martin Heideggers (1889-1976) forhold til nazismen og jødedommen, som det fremgår af hans dagbøger "De sorte hæfter". Forfatteren belyser, hvorledes Heideggers antisemitiske holdninger falder i tråd med hans øvrige, filosofiske tekster.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 5. okt. 2015

De sorte hæfter er betegnelsen for de dagbøger, som filosoffen Martin Heidegger skrev om bl.a. sit forhold til nazismen, antisemitismen og syn på holocaust 1930-1970. For filosofistuderende, forskere og videregående interesserede.

Historieskrivningen har hidtil benægtet MHs sympati for nazismen og antisemitismen, men de sorte hæfter, som først udkom efter hans død, beviser det modsatte. Den berømte tyske filosof var dog ikke alene med sine antisemitiske holdninger, der gennemsyrede tænkningen i mange lande og også blomstrede i rigt mål hos fx Hegel og Kant. Bogen analyserer MHs fascination af nazismen og hans indfletning af de tidstypiske antisemitiske fordomme i egen filosofiske tænkning. Værket perspektiverer og analyserer udlægningen af hæfterne blandt forskere og fagfolk både på baggrund af samtidsrammen og i forhold til MHs øvrige skrifter, filosofi og tænkning.

Bogen befinder sig på et indholdsmæssigt og sprogligt højt tilgængeligt forskningspræget niveau. Den er analyserende og dybdeborende med 70 sider noter og kilder. Den stiller krav om forhåndsviden om MH, Hitlers Tyskland og tidens antisemitisme, filosofi og tænkning. Et værk, der rejse en vigtig diskussion om filosofiens medansvar og rolle i Holocaust.

Om MH og hans tænkning de nyere: At være undervejsIntroduktion til Heideggers Væren og tidVæren og tid, Introduktion til Heideggers Væren og tid og hovedværket: Væren og tid. Ingen af disse rummer noget om de sorte hæfterOm MH og hans tænkning de nyere: At være undervejs, og hovedværket: Væren og tid. Ingen af disse rummer noget om de sorte hæfterOm MH og hans tænkning de nyere: At være undervejs, Introduktion til Heideggers og hovedværket: . Ingen af disse rummer noget om de sorte hæfter.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 4, nr. 1 (2016)

af

af

Lasse Martin Jørgensen

Årg. 4, nr. 1 (2016)


Weekendavisen

d. 9. okt. 2015

af

af

Joakim Jakobsen

d. 9. okt. 2015


Kristeligt dagblad

d. 27. okt. 2015

af

af

Moritz Schramm

d. 27. okt. 2015


Filosofi

2016, nr. 1

af

af

Bodil Kruse

2016, nr. 1