Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hans Rudolf Verning stak til søs


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Teter går i 6. klasse. Han er med til at lave en klub med piger og drenge, hvor man kysser kæresten, når man går hjem. Bogen handler også om en sømand der står til søs og møder en cirkusprinsesse.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1999

af

af

Søren Roth

d. 14. dec. 1999

Jørn Frederiksen har tidligere fået udgivet voksenbøgerne Hold øje med vandrotterne (96/19) og Kantarel (98/26). Hans Rudolf Verning stak til søs kommer samtidig med tre andre titler i Dansklærerforeningens relancerede serie Frit for fantasi. Bogen er en fortælling med to parallelle handlinger, på den ene side en fortælling om en række figurer omkring bogens ca. 12-årige hovedperson Teter om at knytte venskaber, om den første forelskelse og mobning, og på den anden side en sømands- og cirkusskrøne. De to handlinger løber sammen til sidst, efter at Teter er kommet hjem efter en fatal lejrtur til Bornholm. Forfatteren fortæller stille og roligt, nærmest iagttagende sine personer gennem bogens jeg-person. Sprogligt er den velfungerende med en meget fortællende form uden særlig megen direkte tale. Det er ikke den store ydre spænding, som fører læseren igennem bogen; men det er en god fortælling, som væsentligst lever i kraft af de psykologiske portrætter og det psykologiske spil personerne imellem. Bogen vil næppe opnå stor gennemslagskraft hos målgruppen af 12-årige selvlæsere, men appellere til de unge der henhører under kategorien tænksomme læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1999

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 14. dec. 1999

Romanen, som indgår i den genopståede serie Frit for fantasi (fx Tifanfaya (1991) og Jagten på et menneske (1992)), følger på bedste vis trop ved at tage almindelige menneskers liv op og tilsætte det en underfundig sprælskhed, frihedstrang og måske en smule overnaturligt, som findes i selv det mest selvudslettende menneske!? Handlingen har to parallelforløb: et, som handler om drenge, piger, venskab, kærlighed og mobning i en 6.-7. klasse, og et, som nærmest er en sømands- og cirkusskrøne. De to spor væves sammen til allersidst med en overraskende, voldsom og logisk slutning. Klassehistorien, som skrider ganske langsomt og udramatisk frem, er fortalt i jeg-form, dejligt hverdags-, ja næsten talesprogsagtigt, og sømandshistoriens tredjepersonsfortælling, som spænder over mange år, har saltvand i sproget. Bogen kan læses fra 7. klasse med ovennævnte temaer i fokus, men ældre klasser kan givet afdække flere lag. Forfatteren har senest udsendt Kantarel i 1998.


Information

d. 11. jan. 2000

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 11. jan. 2000