Gå til indholdBøger / skønlitteratur til børn / roman

Ham


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

122 sider

Udgivet

2014

Ophav

Mette E. Neerlin(forfatter)
Genre og formroman
Målgruppe

til børn

Originaludgave

2014


Beskrivelse


Da Uffes 12-årige storesøster Kikki begynder at pine dyr, går det op for dem, at hun er psykisk syg. Men Uffe og mor har et hemmeligt pindsvin i haven


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2014

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 4. apr. 2014

Alvorlig bog om livet i en familie med en psykisk syg søster. Bogen kan anbefales til fx skolesammenhæng fra 12 år. Fotocollageforsiden med elementer fra handlingen er nydelig, men røber ikke bogens tema som sådan.

Det er barsk læsning og ikke en bog, børn skal være alene hjemme med, for der er mange svære temaer at forholde sig til. Fortæller er drengen Uffe, som beskriver, hvordan det er, da hans 12-årige søster bliver psykisk syg. En slags paranoia, som giver sig udslag i dyremishandling af skræk for en "ham", som truer hende med strøm. Sygdommen påvirker naturligvis familiens liv voldsomt, men Uffe finder lidt fred sammen med sin mor, da et pindsvin flytter ind i haven og giver dem et hemmeligt fællesskab. Men Uffe har andre ting at slås med. Han er ensom i skolen og nok lidt for glad for sin mor. Der er i hvert fald nogle skjulte seksuelle undertoner i romanen også, som i øvrigt beskriver meget godt i et præcist sprog, hvordan det er at være barn i en familie, hvor en syg søskende fylder for meget. Slutningen er voldsom, og det er en bog, hvor der er meget at tale om og tolke på. Forfatteren kendes fra Historien om Ib Madsen (14/07) og I anden række (12/29).

Kombinationen søskende og sygdom findes der andre bøger om, men ikke psykisk sygdom, så der udfylder denne bog et hul.

Velskrevet, tankevækkende og alvorlig bog om et specielt emne, som vi ikke har meget om. Men jeg synes, den kræver noget formidling og støtte fra voksne også.


Berlingske tidende

d. 26. jul. 2014

af

af

Merete Reinholdt

d. 26. jul. 2014


Politiken

d. 31. aug. 2014

af

af

Steffen Larsen

d. 31. aug. 2014


Børn & bøger

Årg. 67, nr. 7 (2014)

af

af

Eiler Jensen

Årg. 67, nr. 7 (2014)Informationer og udgaver

2014

Bog

Mette E. Neerlin

Høst, 1. udgave

2014

Ebog

Mette E. Neerlin

Høst, 1. eBogsudgave

2019

Lydbog (net)

indlæser: Thomas Knuth-Winterfeldt

Nota

2018

Punktskrift

Mette E. Neerlin

Nota