Bøger / faglitteratur / erindringer

Ham og mig : født som dreng, genfødt som kvinde


Beskrivelse


Maria Haaning (f. 1990) fortæller om smerten ved at være født som pige i en mandekrop og om den kønsskifteoperation, som hun gennemgik som den yngste dansker nogensinde, og som var ved at koste hende livet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. okt. 2012

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 26. okt. 2012

Bogen henvender sig bredt til yngre læsere af fortællinger fra virkelighedens verden, og mere specifikt til læsere med interesse for kønsidentitet og transseksualitet.

Maria Haaning blev født som dreng og fortæller i denne bog sin historie til Peter Bennett. Det er en fortælling om en barndom og ungdom, hvor Maria aldrig følte sig godt tilpas i sin drengekrop. Hun blev mobbet og måtte igennem mange vanskeligheder, afvisninger og et vildt ungdomsliv. Som den yngste dansker nogensinde fik hun 18 år gammel foretaget en kønsskifteoperation i USA og forvandlede sig fra Henrik til Maria. Men efter operationen måtte Maria stadig kæmpe med sit selvværd og en depression, og først efter deltagelse i reality-showet "Fristet" ser fremtiden nu lysere ud. Midt i bogen er indsat en samling fotografier af Maria. Bogen er kritisk overfor den behandling transkønnede får i Danmark. Sproget er ungdommeligt og ligefremt og formidler fint den unge transkønnedes vanskeligheder.

Engelske Caroline Cossey er en af de mest berømte kønsskifteopererede og hendes bog Mit livs hemmelighed fra 1992 retter sig mod samme målgruppe som denne udgivelse. Af danske udgivelser kan også nævnes Fanget i den forkerte krop af Kim Jakobsen, der kom i 2000.

Et ærligt portræt af en ung transseksuel og hendes kamp for retten til accept, værdighed og kønsskifteoperation.


Politiken

d. 12. jan. 2013

af

af

Christian Graugaard

d. 12. jan. 2013